Felix van Groeningen op jacht naar Gouden Schelp in San Sebastian - Actueel Cinema

   - 

Met de vertoning van de dramedy (tragikomedie) 'El Amor menos pensado' (An Unexpected Love) van de Argentijnse cineast Juan Vera begint vanavond de 66e editie van het filmfestival van San Sebastian. Zaterdag 29 september weten we wie dit jaar de Gouden Schelp, de hoofdprijs, wint. Onder de 22 kandidaten in het officiële competitieluik pronkt één Belg: Felix van Groeningen met zijn Amerikaanse filmdebuut 'Beautiful Boy'. Die film ging begin september op het TIFF in Toronto in wereldpremière en werd daar goed ontvangen. San Sebastian betekent de Europese première van de prent die haar Belgische primeur zal kennen op de slotdag van het filmfestival van Gent. 

Onder de 22 geselecteerde regisseurs zitten enkele bekende namen: de Française Claire Denis (met het ruimtevaartdrama 'High Life'), de Zuid-Koreaan Kim Jee-woon (het futuristische 'Illang: the Wolf Brigade' over een sekte die zich verzet tegen de hereniging van de Korea's), de idiosyncratische Brit Peter Strickland ('In Fabric', over het leven van een vervloekte jurk) en de Japanse Naomi Kawase, een vaste waarde (als winnares) op filmfestivals. Haar 'Vision' gaat over een zoektocht naar een zeldzame geneeskrachtige plant. Zoals dat al jaren het geval is, blijft San Sebastian een showcase voor de Latijns-Amerikaanse film. Onder anderen Bradley Cooper, Ryan Gosling, Judi Dench, Hirokau Kore-Eda en Juliette Binoche zullen de celebritywatchers met hun aanwezigheid in de Baskische stad aan de zee verblijden. Nieuw dit jaar is de sectie Nieuwe Regisseurs, waarin debuutfilms van nog onbekende cineasten worden gepresenteerd.

Vorig jaar woonden 174.000 filmliefhebbers het festival bij. Dat is net iets minder dan het aantal inwoners dat San Sebastian telt. Nochtans kampt het festival met een "slechte kalender", volgend op een resem topfestivals in de zomer (waaronder Venetië en Toronto). Om mee te zijn met de #metoo-tijd zal tijdens het festival een soort charter worden ondertekend waarbij plechtig beloofd wordt dat gendergelijkheid wordt nagestreefd. In het officiële competitieluik zijn vrouwelijke cineasten relatie goed vertegenwoordigd met een score van vijf op 22. Over alle secties heen zit de vrouwelijke aanwezigheid op net iets meer dan een derde. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: