Regisseurs roepen op om "snel te handelen" voor Oleg Sentsov - Actueel Cinema

   - 

Meer dan honderd personaliteiten, onder wie de Belgische regisseur Jean-Pierre Dardenne, roepen op om "snel te handelen" om de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov "niet te laten sterven". Sentsov zit in Rusland in de gevangenis en is al bijna drie maanden in hongerstaking. 

"Zijn gezondheidstoestand lijkt dag na dag gevaarlijk op achteruit te gaan. Men moet iets doen. En men moet snel iets doen", aldus de ondertekenaars van een opiniestuk op de website van de Franse krant Le Monde. Onder hen bevinden zich de Franse minister van Cultuur Françoise Nyssen en de regisseurs Jean-Luc Godard, Ken Loach, Michel Hazanavicius, Jacques Audiard, Costa-Gavras en David Cronenberg. "Niet optreden betekent dat men Oleg Sentsov laat sterven. Dan zouden we ingaan tegen onze waarden en principes, tegen wat we verdedigen en tegen wie we zijn. Het zou betekenen dat we tolereren dat iemand vanwege zijn ideeën, zijn opinies, zijn meningen wordt gedood. De manier waarop hij wordt behandeld is een aanval op de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van creatie. Dat mogen we niet accepteren", aldus de ondertekenaars nog. "Het wordt dringend en noodzakelijk voor Rusland om een oplossing te vinden voor deze situatie, niet enkel op humanitair maar ook op politiek vlak", klinkt het nog. De ondertekenaars vragen dat niet alleen Frankrijk, maar ook de hele internationale gemeenschap, van de Europese Unie tot de Verenigde Naties, zich moeten mobiliseren om antwoorden te krijgen. De Franse president Emmanuel Macron deed vrijdag verschillende voorstellen aan zijn Russische collega Vladimir Poetin om dringend een humanitaire oplossing te vinden voor de cineast. Sentsov, een opposant van de annexatie van de Krim door Rusland in 2014, werd veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar voor terrorisme en wapenhandel. De veroordeling volgde op een proces dat mensenrechtenorganisatie Amnesty International als "stalinistisch" bestempelde. Zijn advocaat verklaarde vorige week dat Sentsov "klaar is om te sterven", en dat de 42-jarige Sentsov 30 kilogram verloren is sinds zijn gevangenschap en hartproblemen heeft.

De Russische penitentiaire diensten hebben dan weer verklaard dat de Sentsovs toestand na drie maanden van hongerstaking "bevredigend" is. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

De Allereerste trailer van de langverwachte actifilm 'The Crow' - Actueel
Actueel

De Allereerste trailer van de langverwachte actifilm 'The Crow'

How far would you go? Bekijk hier de eerste beelden van THE CROW, gebaseerd op het verhaal van de Amerikaanse stripserie, gecreëerd door James O'Barr. Ontdek de duistere en meeslepende wereld van regisseur Rupert Sanders, met in de hoofdrol de getalenteerde Bill Skarsgård. Vanaf 5 juni zal deze... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: