Salma Hayek: "Harvey Weinstein was ook mijn monster" - Actueel Cinema

   - 

Salma Hayek heeft een artikel laten publiceren in The New York Times dat ze zelf heeft geschreven. De Amerikaans-Mexicaanse actrice laat hierin weten dat zij ook jarenlang het slachtoffer is geweest van seksuele intimidatie door de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein. 

De actrice beschrijft haar eigen verhaal hoe ze opklom in de filmwereld. Toen ze het levensverhaal van kunstschilder Frida Kahlo (iemand die naar eigen zeggen Hayek heeft geïnspireerd) wou verfilmen, klopte ze aan bij Weinstein. Vreugde alom toen de filmproducent instemde, maar dat verdween snel tijdens de opnames. Zo vroeg Weinstein veel oneerbare dingen waarop Hayek telkens neen antwoordde. 'Nee' op de vraag of ze samen konden douchen, 'nee' op de vraag of hij haar mocht masseren of dat een naakte vriend haar mocht masseren en 'nee' op de vraag of ze haar deur wilde openen voor hem, in hotel na hotel. "En na elke weigering kwam de woede van Harvey. Ik denk niet dat hij iets meer haatte dan het woord 'nee'", schrijft Hayek. Weinstein dreigde om de opnames alsnog te stoppen, tenzij een eis van hem werd ingewilligd. "Ruimte voor onderhandelingen was er niet, het was een naaktscène met actrice Ashley Judd toevoegen, of de boeken dichtdoen", aldus Hayek. "Het filmen van de scène was een hel voor mij. Ik stortte in, kon niet stoppen met huilen en moest kalmerende middelen slikken. Na de opnames was ik emotioneel zwaar aangeslagen."

Weinstein was echter nog steeds niet overtuigd en wou in een eerste instantie geen bioscoopfilm maken van 'Frida'. Hij moest door enkele andere mensen uit het vak overtuigd worden. 'Frida' werd uiteindelijk een succes, met zes Oscar-nominaties en twee uiteindelijke beeldjes: een voor beste make-up en een voor de filmmuziek.

Hayek zelf twijfelde lang of ze haar verhaal naar buiten moest brengen, maar ze liet zich uiteindelijk inspireren door die vrouwen die zich publiekelijk uitgesproken hebben tegen hem en de ongewenste intimiteiten en seksuele intimidatie. Weinstein zelf reageerde ondertussen ook al op het verhaal van Hayek. Hij bestempelt het als "niet correct". (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Frida

Frida

Drama  Regie: Julie Taymor Met: Salma Hayek, Alfred Molina, Ashley Judd,... Het bewogen en indrukwekkende levensverhaal van 's werelds beroemdste schilderes, Frida Kahlo (Salma Hayek). Mexicaanse Frida raakt in 1925 zeer zwaar gewond bij een busongeluk. Maandenlang vecht ze zich door een revalidatieperiode waarin ze haar pijn verwerkt door te schilderen. Spoedig wordt ze... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: