James Cameron spreekt zich uit over veelbesproken einde van 'Titanic': "Film is kunst, geen fysica" - Actueel Cinema

   - 

Meer dan twintig jaar later is het nog altijd voer voor discussie op menig internetfora: de dood van hoofdpersonage Jack in 'Titanic'. Die had namelijk nog in leven kunnen blijven door op het stuk wrakhout te kruipen waar zijn geliefde Rose op lag. Tenminste, dat beweren veel zelfverklaarde 'mythbusters'. Regisseur James Cameron is het onderwerp grondig beu. In een interview met Vanity Fair uit hij zijn ongenoegen: "Ik vind het een beetje idioot. In films gebeuren dingen omwille van artistieke redenen, niet omwille van fysische redenen." 

Weinig filmeindes worden zo druk becommentarieerd als het tragische slot van de blockbuster 'Titanic'. Twintig jaar na datum beroert de aangrijpende scène waarin Jack naar de zeebodem zinkt nog steeds de gemoederen. In die mate dat regisseur James Cameron komaf wil maken met de kritiek dat het eigenlijk niet zo slecht hoefde af te lopen met hoofdpersonage Jack: "Ik vind het allemaal wat idioot", liet hij optekenen in Vanity Fair. "Twintig jaar later voeren we nog steeds die discussie. Het toont wel aan dat de film erin geslaagd is om Jack zo innemend te maken dat het publiek geraakt is door zijn dood." "Maar mocht hij blijven leven zijn zou het einde betekenisloos geweest zijn. De film gaat over dood en verlies: hij moest sterven. Dus of het nu op die manier moest of door een schoorsteen die op hem viel: hij zou doodgaan. Dat is kunst: dingen gebeuren omwille van artistieke redenen, niet omwille van fysische redenen."

Cameron is momenteel druk in de weer met de opnames van vier 'Avatar'-sequels. Het tweede deel, dat in 2020 in de zalen verwacht wordt, zal voornamelijk onder water gefilmd worden. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Titanic

Titanic

Drama  Regie: James Cameron Met: Kathy Bates, Kate Winslet, Leonardo DiCaprio De 17-jarige rijke Rose DeWitt Bukater wordt door haar familie gedwongen om zich met Cal Hockley te verloven en binnenkort te gaan trouwen. Tijdens de eerste tocht over de Atlantische zee van de Titanic, een gigantisch passagiersschip dat onzinkbaar wordt geacht, besluit ze zelfmoord te plegen. Ze... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: