Amerikaanse acteur en auteur Sam Shepard overleden - Actueel Cinema

   - 

De Amerikaanse acteur, scenarist en toneelauteur Sam Shepard is afgelopen donderdag in Kentucky overleden. Hij werd 73 jaar oud. Shepard leed aan de spierziekte ALS en was al een tijdje ziek, zo heeft zijn familie aan Amerikaanse media laten weten. Shepard was een multi-talent: zijn stuk Buried Child werd in 1979 bekroond met een Pulitzer-prijs voor drama en zijn vertolking van de testpiloot Chuck Yeager in de film The Right Stuff (1983) leverde hem een Oscar-nominatie voor beste mannelijke bijrol op. Voor zijn hoofdrol in de televisiefilm Dash and Lilly (1999) werd hij zowel voor een Emmy Award als een Golden Globe genomineerd. 

Shepard wordt beschouwd als een van de beste toneelauteurs van zijn tijd. Hij schreef 44 toneelstukken, in een soms ruwe, absurdistische stijl, waarin hij de moeilijke thema's niet schuwde. Voor zijn stuk "Buried child" uit 1979 won hij een prestigieuze Pulitzerprijs voor drama.

Oorspronkelijk hield hij zich vooral bezig met het schrijven van (toneel)stukken en speelde hij in New York af en toe een rol off-off-Broadway. Voor het grote scherm schreef hij onder meer mee aan Me and My Brother (1968) en Zabriskie Point (1970) van Michelangelo Antonioni. Als acteur brak hij door met Days of Heaven (1978) van Terrence Malick, waarin hij een knappe maar ongelukkige landeigenaar speelde. Daarna speelde hij onder meer nog rollen in Resurrection (1980), The Right Stuff (1983), Steel Magnolias (1989), Black Hawk Down (2001) en The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007). (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...
Ontdek nu de nieuwe trailer en poster voor 'Inside Out 2' - Actueel
Actueel

Ontdek nu de nieuwe trailer en poster voor 'Inside Out 2'

Ontdek nu de nieuwe trailer en poster voor Disney en Pixars nieuwe bioscooprelease "Inside Out 2", die nieuwe emoties verwelkomt in het hoofd van tiener Riley. Samen met Plezier (met in de originele versie de stem van Amy Poehler), Woede (stem van Lewis Black), Verdriet (stem van Phyllis Smith),... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: