Cinema Lumière in Brugge bestaat 20 jaar én breidt uit met een vierde zaal! - Actueel Cinema

   - 

We schrijven 19 september 1996

Met een geleende 35mm-filmprojector in een gehuurde theaterzaal vertonen we die avond, 19 september 1996, de film "Secrets and Lies" van Mike Leigh. 76 mensen daagden op. De toenmalige rode theaterzaal had een capaciteit van 101 personen. Die 76 mensen toonden onmiddellijk aan dat er nood was in Brugge en omstreken aan het soort film dat cinema Lumière tot op vandaag brengt.

Het werd de start van een mooi verhaal. 

Inmiddels heeft Brugge met cinema Lumière al twintig jaar een stadsbioscoop die hoofdzakelijk auteursfilm op de affiche zet. Cinema Lumière is, naast theater, beeldende kunst, dans en muziek, een belangrijke hoeksteen van het Brugse cultuurleven. Maar ook van ver buiten Brugge trekken er mensen naar onze zalen.  

Behalve een bioscoop was Lumière ook de broedplaats en een stimulans voor heel wat initiatieven en creatieve organisaties zoals Lessen in het donker (educatieve filmscholenwerking), het Jeugdfilmfestival en Cinema Novo - het huidige MOOOV. 

Maar het grootste project dat ooit uit de Brugse cinema voortvloeide, is de huidige Lumière Groep, producent en distributeur van films en tv-series, waaronder ook de Antwerpse stadsbioscoop Cartoon’s valt.

Zaal vier op 21 september 2016

Twintig jaar later gaan we niet achteruitkijken of retrospectieven houden. "Stilstaan is achteruitgaan" is immers een slogan die ook voor een bioscoop als Lumière geldt. Daarom gaan we met een duidelijke toekomstvisie ons 20-jarig bestaan tegemoet. Met de uitbreiding naar vier zalen willen we inspelen op de noden van het publiek en de ontwikkelingen in de markt. Het grote aanbod aan films zorgt ervoor dat het steeds moeilijker wordt om die variëteit op een goede manier tot bij het publiek te brengen. Vandaar dat we al langer wilden uitbreiden naar vier zalen. 

Op 21 september is het dan eindelijk zover: zaal vier opent haar deuren! Deze zaal krijgt in tegenstelling tot de andere drie zalen geen kleurbenaming, maar heet simpelweg “Zaal vier”. Het is een knusse zaal met 45 luxueuze zetels, veel beenruimte, een groot scherm en state-of-the-artprojectie en -geluid.

Vier zalen betekent niet enkel dat het aanbod enigszins wordt uitgebreid, maar ook en vooral dat er meer vertoningsmogelijkheden zullen zijn. De filmliefhebber zal een veel ruimere keuze hebben aan wanneer hij welke film wil bekijken.

Groot nieuws is dit voor Brugge, waar er niet elke dag een nieuwe bioscoopzaal opent. Maar ook voor Vlaanderen is dit bijzonder, waar de stadsbioscopen die de auteursfilm in het hart dragen niet dik gezaaid zijn.


Steun van de overheid ?

Lumière Groep wil verandering brengen in de huidige bioscoopinfrastructuur. Naast de redding van de Cartoon’s in Antwerpen en de opening van een vierde zaal in Brugge zijn we intensief bezig met de voorbereidingen van een stadsbioscoop in Mechelen. Deze gloednieuwe cinema zal in de zomer van 2018 openen met drie schermen in een prachtig pand, de oude Stadsfeestzaal.

In vergelijking met Nederland en Frankrijk is de Vlaamse stadsbioscopeninfrastructuur ondergewaardeerd. Een groot potentieel publiek blijft daardoor onbediend. In zowel Nederland als Frankrijk zet de overheid in op bioscopen, ofwel door steun bij de bouw van zalen ofwel door steun bij de uitbating ervan. Die investeringen hebben bijvoorbeeld in Nederland een belangrijke invloed op het bioscoopbezoek gehad. Het publiek pikt er gretig in op de grotere keuze aan vertoningsmomenten voor de auteursfilm, waardoor het bioscoopbezoek elk jaar met een paar procent stijgt.

In Vlaanderen helpen lokale overheden waar mogelijk. Steden als Mechelen en Brugge vinden een centraal gelegen stadsbioscoop een must voor hun cultureel publiek. En ook andere steden willen graag een dergelijke service bieden. Maar helaas missen we een globale visie vanuit de regionale overheid. Door de bouw van de vierde zaal in Brugge en de voorbereidingen voor de stadsbioscoop in Mechelen stellen we vast dat privé-middelen net niet voldoende zijn om een goede werking en infrastructuur te kunnen realiseren. En laat het nu net door die goede werking en infrastructuur zijn dat de succesverhalen ontstaan in onze buurlanden.  

Om tot een dynamisch en goed uitgebouwd stadsbioscopennetwerk te komen, dat zo performant is als in onze buurlanden Nederland en Frankrijk, is ondersteuning en een beleid vanuit de overheid noodzakelijk. Subsidiëring van de stadsbioscopen betekent uitbreiding van het aantal zalen. En meer zalen zorgen op hun beurt voor vooruitgang en groei van het bioscoopbezoek.

Een netwerk van bioscopen in het centrum van middelgrote steden betekent dat een veel groter publiek de brede culturele  films kan gaan bekijken. Er is een grote groep "unserved" publiek, een publiek dat graag films uit een breed cultureel kader wil bekijken maar daar geen infrastructuur in hun eigen stad voor heeft. 

Stadsbioscopen dragen niet enkel bij aan de groei van het bioscoopbezoek, maar brengen ook leven in het centrum van een stad.

In Nederland zijn er de laatste vijf jaar alleen al zeker tien à twaalf bioscoopcomplexen bijgekomen. Dit zorgde voor vele honderdduizenden bioscoopbezoekers meer. Het Nederlandse ondersteuningsbeleid had en heeft dus een indrukwekkend resultaat en bewijst dat het kan.

In de laatste vijf jaar is de nieuwe zaal in Brugge het enige wapenfeit van uitbreiding van de bioscoopinfrastructuur in Vlaanderen. Als we niet opletten gaat de culturele cinemabeleving helemaal verloren.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: