Veel uithalen naar te witte Oscars en andere politieke statements - Actueel Cinema

   - 

"Welkom op de ceremonie van de Oscars, ook bekend als de 'White People's Choice Awards'. Als ze presentatoren zouden verkiezen, had ik deze job zelfs niet gehad". Zo heeft Chris Rock gisteren (plaatselijke tijd) de ceremonie van de 88ste Academy Awards geopend. De Afro-Amerikaanse acteur verwees zo in zijn krachtige openingsspeech naar de discussie die de afgelopen weken ontstond over het feit dat er geen niet-blanke acteurs of actrices genomineerd waren. En naast de rassenkwestie, gebruikten veel andere Hollywoodsterren hun tijd op de rode loper of op het podium, om politieke statements te maken. 

"De Oscars boycotten alleen werkt niet. Ze gaan toch doorgaan, of we ze nu boycotten of niet", zei Rock. "We willen opportuniteiten. We willen dat zwarte acteurs dezelfde opportuniteiten krijgen, daar gaat het over", benadrukte hij. Als Leonardo DiCaprio een rol zoals die in "The Revenant" kan krijgen, dan moet een zwarte acteur als Jamie Foxx, een van de beste acteurs ter wereld, ook zo'n rollen kunnen krijgen, zei Rock. De te witte Oscars bleven een big issue tijdens de rest van de show. Zo toonde Rock verschillende clips uit films, waarin de blanke acteurs vervangen werden door zwarte acteurs, werd de niet zo snuggere "voorzitter" van de commissie die veranderingen teweeg moet brengen in de Academy op het podium gehaald en bracht de zwarte actrice Angela Bassett een eerbetoon aan de -blanke- acteur en zanger Jack Black. En ook de voorzitster van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences Cheryl Boone Isaacs, zelf een Afro-Amerikaanse vrouw, liet tijdens de ceremonie weten dat iedereen ambassadeur is, en dat er acties ondernomen moeten worden.

Niet enkel de rassenkwestie kwam uitgebreid aan bod. Zo riep Leonardo DiCaprio op om het klimaat niet meer als iets vanzelfsprekends te beschouwen, riep Michael Sugar, de producent van "Spotlight" het Vaticaan op om eindelijk in te grijpen tegen het seksuele geweld in de kerk, en droeg zanger Sam Smith zijn Oscar op aan de holebigemeenschap. Lady Gaga, die 's avonds optrad als een van de genomineerden voor het beste originele lied, vroeg voor en tijdens haar optreden aandacht voor slachtoffers van seksueel misbruik. Ze werd aangekondigd door de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, die haar boodschap steunde, en ze nodigde tientallen overlevenden van seksueel misbruik op het podium tijdens het nummer "Till It Happens To You". De Pakistaanse filmmaakster Sharmeen Obaid Chinoy zei dan weer tijdens haar dankwoord voor de award voor haar korte documentaire "A Girl in the River: The Price of Forgiveness", dat de Pakistaanse premier Nawaz Sharif gezegd had dat hij de wetgeving over 'eremoord' zou veranderen na het bekijken van de film. "Dat is de kracht van film", zei ze bij de ontvangst van haar tweede Oscar van haar carrière. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...
5 films om in de stemming te komen voor seks - Actueel
Actueel

5 films om in de stemming te komen voor seks

We hebben deze lijst van 5 films samengesteld voor de geliefden die dit lezen om jullie in de stemming te brengen. Pak je popcorn en leun tegen elkaar aan, want dit wordt een spannend avontuur. Meer verklappen we niet... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: