Chocolat : de bittere smaak van roem - Bespreking Cinema

    
Chocolat : zwarte clown, blanke lach

Zonder ook maar aan goedkope psychologie te doen, het feit dat Omar Sy in deze uiterst geslaagde bewerking van Gérard Noiriel’s Chocolat, clown nègre: l’histoire oubliée du premier artiste noir de la scène française speelt is niet zomaar voor niets.

De vroegere « clown » die zijn eerste succes kende bij le Grand Journal (met het duo Omar et Fred) waagt zich hier aan een andere stijl, deze keer in de rol van Chocolat, aan meer dramatische rollen. Als het verhaal van Omar Sy succesfull genoemd kan worden dan is dat van Rafael Padilla dat heel wat minder : een slaaf, die met zijn blanke kompaan Footit, de meest populaire attractie werd van de Folies Bergères. Doorheen zijn fascinerende verhaal kaart regisseur Roschdy Zem de stereotypen aan die zich vormen in een maatschappij ten opzichte van minderheidsgroepen. Hij schildert de symbolische dominante en vernederende relaties af die zich afspeelden tijdens de voorstellingen van het duo en het onoverwinnelijke taboe dat Chocolat trachtte te doorbreken door te bewijzen dat er zich achter de «zwarte clown » ook een echte acteur bevond.

Daarnaast laat de regisseur ook, door subtiele allusies naar de actualiteit, blijken dat het vandaag de dag nog steeds zeer moeilijk ligt.

Commentaar geven op dit artikel

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór het plaatsen
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals Algemene voorwaarden van Cinenews
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen.
Meer commentaren weergeven

Meer info over de film

Al het nieuws cinema

Vanavond op TV: Titanic - Actueel

Vanavond op TV: Titanic

Kijk vanavond, nu zaterdag 11 juli, om 20u25 op VTM naar "Titanic"!
Adil El Arbi en Bilall Fallah beginnen met opnames van 'Grond' - Actueel

Adil El Arbi en Bilall Fallah beginnen met opnames van 'Grond'

De Belgische regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah beginnen in Brussel samen met Mathieu Mortelmans aan de opnames van 'Grond'. De nieuwe fictiereeks gaat over een jonge ondernemer die grond vanuit Marokko naar België haalt om Marokkaanse moslims in te begraven. De serie wordt geproduceerd door... Verder lezen...
Vanavond op TV: Transformers - Actueel

Vanavond op TV: Transformers

Kijk vanavond, nu donderdag 9 juli, om 20u35 op Q2 naar "Transformers"!
Johnny Depp ontkent dat hij monster is - Actueel

Johnny Depp ontkent dat hij "monster" is

Op de tweede dag van de rechtszaak tegen de Britse tabloid The Sun heeft acteur Johnny Depp ontkend dat hij een "monster" is. De 57-jarige Hollywoodster beweert ook dat hij zijn ex-vrouw Amber Heard nooit geslagen heeft.