Chocolat : de bittere smaak van roem - Bespreking Cinema

    
Chocolat : zwarte clown, blanke lach

Zonder ook maar aan goedkope psychologie te doen, het feit dat Omar Sy in deze uiterst geslaagde bewerking van Gérard Noiriel’s Chocolat, clown nègre: l’histoire oubliée du premier artiste noir de la scène française speelt is niet zomaar voor niets.

De vroegere « clown » die zijn eerste succes kende bij le Grand Journal (met het duo Omar et Fred) waagt zich hier aan een andere stijl, deze keer in de rol van Chocolat, aan meer dramatische rollen. Als het verhaal van Omar Sy succesfull genoemd kan worden dan is dat van Rafael Padilla dat heel wat minder : een slaaf, die met zijn blanke kompaan Footit, de meest populaire attractie werd van de Folies Bergères. Doorheen zijn fascinerende verhaal kaart regisseur Roschdy Zem de stereotypen aan die zich vormen in een maatschappij ten opzichte van minderheidsgroepen. Hij schildert de symbolische dominante en vernederende relaties af die zich afspeelden tijdens de voorstellingen van het duo en het onoverwinnelijke taboe dat Chocolat trachtte te doorbreken door te bewijzen dat er zich achter de «zwarte clown » ook een echte acteur bevond.

Daarnaast laat de regisseur ook, door subtiele allusies naar de actualiteit, blijken dat het vandaag de dag nog steeds zeer moeilijk ligt.

Commentaar geven op dit artikel

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór het plaatsen
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals Algemene voorwaarden van Cinenews
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen.
Meer commentaren weergeven

Meer info over de film

Al het nieuws cinema

Vanavond op TV: Jungle Book - Actueel

Vanavond op TV: Jungle Book

Kijk vanavond, nu zaterdag 28 maart, om 20u25 op VTM naar "The Jungle Book"!
Vanavond op TV: The Intern - Actueel

Vanavond op TV: The Intern

Kijk vanavond, nu donderdag 26 maart, om 20u35 op VIJF naar "The Intern"!
Vanavond op TV: The A-Team - Actueel

Vanavond op TV: The A-Team

Kijk vanavond, nu donderdag 26 maart, om 20u35 op Q2 naar "The A-Team"!
Release van Jumbo via VOD Premium - Actueel

Release van Jumbo via VOD Premium

JUMBO van Zoé Wittock (met Noémie Merlant - Portrait of a lady on fire - en Sam Louwyck) die op 18 maart in de zalen had moeten uitkomen, zal uitzonderlijk in VOD PREMIUM beschikbaar worden gesteld op de meeste VOD platforms.