Mr. Holmes: het wankele genie - Bespreking Cinema

 

Intimistische mijmeringen, ongrijpbare herinneringen, huiselijke taferelen, het is niet meteen wat we ons tegenwoordig voorstellen bij de naam Sherlock Holmes.

De langspeelfilms van Guy Ritchie en de fantastische BBC-serie met Benedict Cumberbatch pompen de belevenissen van de beroemde detective — elk op hun eigen manier — vol energie en spanning. Het is bruisend entertainment voor een breed publiek, met Holmes als spitante spilfiguur.

In Mr. Holmes pakt regisseur Bill Condon het compleet anders aan. Zijn hoofdfiguur is onmiskenbaar Sherlock Holmes, een eigenzinnige koppigaard met een sterk analytisch vermogen en allerlei sociale gebreken. Maar op zijn 93ste stelt hij vast dat zijn vermaarde wapen — zijn geest — niet meer zo vlijmscherp is als hij dacht.

Mr. Holmes is strikt genomen een detectiveverhaal en ondanks zijn statige ritme intrigerend voor de kijker. Naarmate de film vordert, wordt echter duidelijk dat Holmes voornamelijk op zoek is naar zichzelf.

Om zo’n karakter met de juiste mix van knorrigheid, intelligentie en subtiliteit neer te zetten, heb je een doorgewinterde acteur nodig. Iemand als Ian McKellen bijvoorbeeld, die de rol bijna achteloos naar zijn hand zet.

Commentaar geven op dit artikel

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór het plaatsen
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals Algemene voorwaarden van Cinenews
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen.
Meer commentaren weergeven

Meer info over de film

Al het nieuws cinema

Adil El Arbi en Bilall Fallah beginnen met opnames van 'Grond' - Actueel

Adil El Arbi en Bilall Fallah beginnen met opnames van 'Grond'

De Belgische regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah beginnen in Brussel samen met Mathieu Mortelmans aan de opnames van 'Grond'. De nieuwe fictiereeks gaat over een jonge ondernemer die grond vanuit Marokko naar België haalt om Marokkaanse moslims in te begraven. De serie wordt geproduceerd door... Verder lezen...
Vanavond op TV: Transformers - Actueel

Vanavond op TV: Transformers

Kijk vanavond, nu donderdag 9 juli, om 20u35 op Q2 naar "Transformers"!
Johnny Depp ontkent dat hij monster is - Actueel

Johnny Depp ontkent dat hij "monster" is

Op de tweede dag van de rechtszaak tegen de Britse tabloid The Sun heeft acteur Johnny Depp ontkend dat hij een "monster" is. De 57-jarige Hollywoodster beweert ook dat hij zijn ex-vrouw Amber Heard nooit geslagen heeft.
Johnny Depp ontkent woede-uitbarstingen bij start tabloid-proces - Actueel

Johnny Depp ontkent woede-uitbarstingen bij start tabloid-proces

Hollywood-acteur Johnny Depp heeft vandaag voor een Britse rechtbank verklaard dat hij geen problemen heeft met woedebeheersing. Het was de eerste dag van zijn rechtszaak wegens smaad tegen een Britse tabloidkrant die hem een "vrouwenmishandelaar" had genoemd.