Mr. Holmes: het wankele genie - Bespreking Cinema

 

Intimistische mijmeringen, ongrijpbare herinneringen, huiselijke taferelen, het is niet meteen wat we ons tegenwoordig voorstellen bij de naam Sherlock Holmes.

De langspeelfilms van Guy Ritchie en de fantastische BBC-serie met Benedict Cumberbatch pompen de belevenissen van de beroemde detective — elk op hun eigen manier — vol energie en spanning. Het is bruisend entertainment voor een breed publiek, met Holmes als spitante spilfiguur.

In Mr. Holmes pakt regisseur Bill Condon het compleet anders aan. Zijn hoofdfiguur is onmiskenbaar Sherlock Holmes, een eigenzinnige koppigaard met een sterk analytisch vermogen en allerlei sociale gebreken. Maar op zijn 93ste stelt hij vast dat zijn vermaarde wapen — zijn geest — niet meer zo vlijmscherp is als hij dacht.

Mr. Holmes is strikt genomen een detectiveverhaal en ondanks zijn statige ritme intrigerend voor de kijker. Naarmate de film vordert, wordt echter duidelijk dat Holmes voornamelijk op zoek is naar zichzelf.

Om zo’n karakter met de juiste mix van knorrigheid, intelligentie en subtiliteit neer te zetten, heb je een doorgewinterde acteur nodig. Iemand als Ian McKellen bijvoorbeeld, die de rol bijna achteloos naar zijn hand zet.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...
Mr. Holmes

Mr. Holmes

Drama, Komedie  Regie: Bill Condon Met: Ian McKellen & Laura Linney In 1947 woont een 93-jarige Sherlock Holmes (Ian McKellen) met zijn huishoudster (Laura Linney) en haar zoontje in een afgelegen Sussex boerderijtje waar hij honingbijen houdt, in een dagboek schrijft en worstelt met zijn verminderde geheugen. Maar in de nadagen van zijn leven blijft de oude... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: