La loi du marché: Tussen waardigheid en marktwaarde - Bespreking Cinema

    

Op zoek gaan naar een job als je de 50 voorbij bent: begin er maar aan. Niemand zit op je te wachten, hoeveel ervaring je ook kan voorleggen. Werkgevers doen liever een beroep op jonge krachten die ze zelf kunnen kneden.

 

Aan de andere kant beknibbelt de overheid steeds meer op uitkeringen en word je verplicht om bijscholingen en cursussen te volgen. Op zich geen slecht idee, ware het niet dat die pijnlijk slecht op elkaar afgestemd zijn. En wie te lang zonder werk blijft, ziet ze werkloosheidsuitkering zonder pardon verdwijnen. Excuseer, je krijgt nog wel iets, maar dat is veel te weinig om een menswaardig bestaan te leiden.

 

La loi du marché schetst die wurgende en donkere situatie door een enkel personage dicht op de huid te zitten, in de stijl van de gebroeders Dardenne ten tijde van Rosetta. Van enorme originaliteit kan je de film dan ook niet beschuldigen, maar dat maakt eigenlijk weinig uit. Regisseur en coscenarist Stéphane Brizé weet duidelijk waarover hij het heeft.

 

La loi du marché is uiteindelijk een verhaal over menselijke waardigheid, en dat heeft ook hoofdacteur Vincent Lindon begrepen. Op geen enkel moment hengelt hij naar medelijden. Hij speelt zijn personage als een man die verbeten blijft knokken, ook al wordt hij steeds wanhopiger.

 

Commentaar geven op dit artikel

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór het plaatsen
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals Algemene voorwaarden van Cinenews
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen.
Meer commentaren weergeven

Meer info over de film

Al het nieuws cinema

Arnold Schwarzenegger ontvangt coronavaccin - Actueel

Arnold Schwarzenegger ontvangt coronavaccin

Voormalig gouverneur van Los Angeles en Hollywoodsuperster, Arnold Schwarzenegger, heeft gisteren zijn coronavaccin toegediend gekregen. De 73-jarige acteur behoort tot de hoogrisicogroep en kwam daarom sneller in aanmerking om het vaccin te krijgen. Verder lezen...