Belle : ijzeren en ebbenhouten ketens - Bespreking Cinema

   - 
Belle : grootse gevoelens met nobele intenties

La Belle et la Bête, de Schone en het Beest. Belle, dat is die sublieme halfbloed, opgevoed door een aristocratische Engelse familie, die moet opboksen tegen de strenge conventies van de 18de eeuwse etiquette en de sociale obstakels die huidskleur kunnen vormen.

La Bête, dat is de financiële waarde gelinkt aan het menselijk leven. Die van de slaven onder andere, wiens waarde geëvalueerd moet worden in geval van « verlies », voor de verzekeringen. Die van de vrouwen, die als « wisselgeld » kunnen dienen in geval van huwelijken, nuttig voor het beklimmen van de sociale ladder van families. Amma Asante brengt dit dramatisch liefdesverhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten, met een even elegante vloeiendheid als in haar mise-en-scène. De regisseuse slaagt er op een geweldige manier in, ook onder andere dankzij een ijzersterke cast, met een even Schone als overtuigende Gugu Mbatha-Raw, als rebellerende vrouw, gevoelens te bedwelmen, zelfs als ze om dit te bereiken soms moet overdrijven, de karaktertrekken van bepaalde personages uitvergroten, die te verfoeilijk zijn om waar te zijn.

Deze kleine valse noot verpest gelukkig het plezier niet van deze klassieker, waarvan de historische reconstructie en de sociale bedenkingen vermengd met romantiek ons zeker kunnen verleiden.

 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Belle

Belle

Drama  Regie: Amma Asante Met: Gugu Mbatha-Raw, Matthew Goode, Emily Watson Groot-Brittannië, 18de eeuw. Dido Elizabeth Belle, de buitenechtelijk dochter van een admiraal van de Koninklijke marine, wordt opgevoed door haar aristocratische oom, lord Mansfield, en zijn echtgenote. Dido geniet van een aantal privileges, maar wegens haar huidskleur kan ze niet deelnemen aan de... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: