De komst van de house in België in de jaren '87-'88 zorgde ervoor dat de gay scene de koningin werd van de Belgische nacht. Want house, die ontstond uit de disco parties in het homo en zwarte milieu in de Verenigde Staten, veroverde ons 'plat pays' via die undergroundcultuur. De hits uit Chicago waren zeker en vast eerder elders te horen, maar de meest subversieve versies, die gelinkt werden met sex en XTC, werden vooral gepromoot door Vlaamse gay clubs zoals de Délire, waar vernieuwende dj's de plak zwaaiden...
15 Jaar later denken we met weemoed terug aan Frankie Knuckles of Marshall Jefferson, pioniers van die beweging. Maar het bleef niet duren. En zelfs al evolueerde de house vooral tot "hard house", toch moeten we vaststellen dat de avantgardistische gay aspecten grotendeels verdwenen zijn. "Je zou zeggen dat veel gays die nu uitgaan nog altijd voor dat soort dingen te vinden zijn. Zelfs al zie je dat clubs als de Déménce in Brussel, de Red and Blue in Antwerpen of de Phoenix in Luik nog altijd bomvol zitten, merk je toch dat het hier een andere generatie betreft," weet Jonathan, 23 jaar, en één van die homojongeren die op zoek zijn naar iets anders dan ontblote bovenlijven, snorren, dark rooms... En house is leuk, maar het mag niet te veel zijn!
Een mening die Frédérick, die voor het Belgische gay magazine 'Gus' werkt, op zijn manier bevestigt: "Het klassieke gay clubbing spreekt vooral dertigers aan. Een nieuwe generatie, die veel beter gekleed gaat en op muzikaal vlak heel trendy is verkiest avonden als 'Eldorado' in Gent, 'Showroom' in Leuven of in mindere mate de 'Salvation' parties in Mirano. Die zijn opener naar hetero's toe, de muziek staat er op punt, iedereen is verfijnd en men komt er niet speciaal om te sexen."
Maar de echte verandering komt van de meer alternatieve avonden... Eén van de pioniers van het nieuwe gay clubbing is DJ Luuk, die vijf jaar geleden de 'Different' parties lanceerde: "We wilden niet per se op ontdekkingstocht maar het mengen van stijlen stond toch centraal. Zowel wat publiek als wat muziek betrof. We wilden weg van de gebruikelijke clichés. Op onze flyers stonden bijvoorbeeld geen bodybuilders meer! Ik was zelf beïnvloed door het Vlaamse homomilieu maar geloof toch dat we in die tijd de enigen waren die een alternatief aanboden in het gay clubbing." Twee jaar later bevestigt Next dat het jongere publiek andere behoeften heeft en dat ze ver verwijderd zijn van de house generatie. "Ik denk dat vooral het eclectische en feestelijke karakter van het Next concept aanspreekt."
Een nieuwe tendens biedt zich al vlug aan. "Sylvie wou hetzelfde doen voor de meisjes. Zo ontstonden de 'Mega-Top-Bitches' en 'Delicious' parties... Voor de mannen kwamen later ook 'Ta Gueule' en zes maanden geleden 'Dansez-vous Français', een wilde mengeling van pop en opgewekt variété. Maar we treffen dit soort concepten ook aan in Antwerpen, met de 'Popi Club'. Spijtig genoeg blijft het in Wallonië heel klassiek," stelt Luuk.
Is er nu sprake van een nieuwe hype? "House clubbing is inderdaad burgerlijker geworden," vervolgt hij. "Maar er is geen nieuwe muziekstijl die de gay cultuur, die ongelooflijk uit zijn voegen gebarsten is, kan dragen!" Axel, baas van de drukbezochte site www.gaybelgium.be, die trouwens de Navigaytion parties sponsort, benadrukt de mogelijkheden die aan de feestende homo's geboden worden. "Er is elke dag wel iets te beleven. Het gay publiek is inderdaad veel groter geworden en het wordt zo moeilijker om het in categorieën onder te verdelen. Eenzelfde kerel kan van de Démence naar de Next gaan." Er is dus geen echte nieuwe homo-underground, eenvoudigweg omdat "die mensen underground zijn vooraleer ze homo zijn. Neem bijvoorbeeld de anarchistische electro-punks van Club Radikal." Aan de andere kant voelen de trendy gays zich niet te beroerd om naar hetero parties te gaan. "Wie zou hen lastigvallen als ze zich op pakweg een d'n'b avond bevinden? Dat is ook veranderd. Er is niet echt meer een noodzaak voor de gays om hun eigen parties te organiseren..."
Vanuit een heterostandpunt zou men kunnen stellen dat parties als 'Next' of 'Dansez-vous Français' de eclectische golf hebben geanticipeerd (men hoort er zij aan zij pop, variété, electro enzovoort) die men bijvoorbeeld ook aantreft op de 'Future_Pop' parties in Dirty Dancing. Terwijl we wachten op een nieuwe revolutie kunnen we toch stellen dat het avantgardistische weefsel van de gay cultuur niet dood is.
De goede adressen
Eldorado, Culture Club, Gent
Popi Club, Club Geluk, Antwerpen
Showroom, Room, Herent-Leuven
Salvation, Mirano, Brussel
Next, Raffinerie, Brussel
Dansez-vous français? , Metro Valdi, Brussel
Ta Gueule, Barrio, Brussel
Delicious/Mega-Top-Biches, Palace, Brussel