Filmografie Quentin Tarantino

Geboortedatum: 27/03/63 (58 jaar)
Jongensnaam: Quentin Jerome Tarantino
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

De filmstijl waarvan hij een exponent, zoniet de geestelijke vader is wordt wel Nouvelle Violence genoemd, vanwege de zeer expliciete geweldscènes. De thematiek van zijn films situeert zich in de onderwereld waar andere wetten heersen dan in de burgerlijke maatschappij. Kenmerkend voor het omgaan met geweld is de banaliteit ervan, alsof moorden en martelen alledaagse kost is. 
 
Kenmerkend voor het werk van Tarantino zijn verder de talloze verwijzingen naar andere films. Dit wijt men vaak aan het feit dat hij op vijftienjarige leeftijd zijn school verliet om in een videotheek Lees de volledige biografie k te werken en zo in aanraking kwam met allerlei filmgenres. In een interview met de BBC zegt Tarantino nog altijd dolblij te zijn met deze beslissing. 
 
Een voorbeeld hiervan is het dansje in Pulp Fiction dat John Travolta, een van de hoofdrolspelers, maakt met Uma Thurman, een verwijzing naar Travolta's dansfilms, met name Saturday Night Fever. 
 
Verder duikt hij her en der ook op als acteur. Zo speelt hij bijrollen in Reservoir Dogs (als Mr. Brown) en in Pulp Fiction (als Jimmie Dimmick). In het door hem geschreven en geproduceerde From Dusk Till Dawn, vertolkt hij naast George Clooney een van de hoofdrollen als Richard Gecko. 
 
Quentin Tarantino werkte als jonge knaap in een videotheek en staat dan ook bekend als een ware filmfreak. Naast talloze duidelijke of meer subtiele verwijzingen verwerkt hij veel bestaande muziek in zijn films. Met Pulp Fiction won hij de Gouden Palm voor de beste film op het filmfestival van Cannes. Daarnaast werd de film 7 keer genomineerd voor een Oscar. Hij won in 1995 de Oscar voor 'origineel scenario'. 
 
Tarantino schreef ook onder andere Natural Born Killers (1994), geregisseerd door Oliver Stone en True Romance (1993), geregisseerd door Tony Scott

Filmografie Quentin Tarantino