Filmografie Patrick Stewart

Geboortedatum: 13/07/40 (80 jaar)
Jongensnaam: Patrick Hewes Stewart
 Nationaliteit: Engeland

Biografie

Patrick Hewes Stewart OBE (Mirfield (Engeland), 13 juli 1940) is een Engels acteur. Hij werd zowel voor zijn rol in Moby Dick als die in King of Texas (beide televisiefilms) genomineerd voor een Golden Globe. Zijn bekendheid verwierf hij echter voornamelijk met zijn rol als Captain Jean-Luc Picard in Star Trek: The Next Generation. 
Stewart was daarnaast assistent-producent van de Star Trek Voyager-serie. Later had hij een terugkerende rol als Professor X in de eerste drie X-Menfilms. 
Niettemin acteert Stewart al voor de camera's sinds 1966. Zijn eerste rol had hij op negenj Lees de volledige biografie jarige leeftijd. In 1957, op 17-jarige leeftijd, begon hij aan een tweejarige cursus aan de Bristol Old Vic Theatre School. Na het Manchester Library Theatre werkte hij vanaf 1966 voor de Royal Shakespeare Company met onder meer Ben Kingsley. In de jaren 80 begon hij te werken voor het Royal National Theatre. Zijn eerste TV-rol stamt ook uit die tijd: in I, Claudius speelt hij de rol van Seianus. En in 1981 zien we hem als koning Leondegrance in Excalibur van John Boorman. In 1984 verschijnt hij in de film Dune van David Lynch. In 1987 trekt hij dan naar Los Angeles, waar hij zal meewerken aan Star Trek, the Next Generation. 
Stewart speelde in een televisieverfilming van Moby Dick in 1998 Ahab, de kapitein op de 'Pequod', de walvisvaarder die op jacht gaat naar Moby Dick, de legendarische witte walvis in het gelijknamige boek van Herman Melville. In 1999 speelde hij Ebenezer Scrooge in de film A Christmas Carol. 
In 2006 leende Stewart zijn stem aan het karakter Uriel Septim in de videogame The Elder Scrolls IV: Oblivion dat uitkwam voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Hij sprak tevens (in karakter) de voice-over van de trailer voor deze game in. 
Sinds 2005 leent hij tevens zijn stem aan CIA-baas Avery Bullock in de Amerikaanse animatieserie American Dad!. Sinds 2011 leent hij ook nog eens zijn stem aan Susie Swanson, de dochter van Joe & Bonnie in de animatieserie Family Guy. 
Stewart was van 1966 tot 1990 getrouwd met Sheila Falconer en van 2000 tot 2003 met Wendy Neuss. 
In 2000 is hij beloond met de titel Officier in de Orde van het Britse Rijk gekregen op de Millennium Honours lijst van Koningin Elisabeth. Op oudejaarsdag 2009 is hij door koningin Elizabeth geridderd voor zijn verdiensten en mag sindsdien "Sir" voor zijn naam zetten. In 2010 werd hij Knight Bachelor voor verleende diensten voor het toneel

Filmografie Patrick Stewart