Filmografie Marilyn Manson

Biografie

Marilyn Manson is een Amerikaanse shockrockband. Brian Warner, de leadzanger van deze band gebruikt ook het pseudoniem Marilyn Manson. 
In 1989 werd Brian Hugh Warner bevriend met gitarist en verstoteling van de maatschappij Scott Mitchell, en ze besloten om een band te vormen. Mitchell nam Daisy Berkowitz als nieuwe naam. Brian Warner vond ook een nieuwe naam, Marilyn Manson, een naam die samengesteld was uit Marilyn Monroe, en Charles Manson, twee "iconen" uit de jaren 50, de ene was een beeldschoon fotomodel, de andere was een verkrachter/planner van moorden/diefstallen. 
Nu werden ook Brad Stewart, die zichzelf Gidget Gein noemde (bassist) en Stephen Gregory Bier Jr., alias "Madonna Wayne Gacy" of kortweg "Pogo" (keyboards)in de groep opgenomen. Ze besloten om hun band 'Marilyn Manson and the spooky kids' te noemen, en de "missie" van de groep was de grenzen van het censuur te overschrijven. De groep bracht cassettebandjes uit in eigen beheer en verspreiding van de naam gebeurde vooral dankzij de zelfgemaakte flyers die Manson ging uitdelen aan de ingang van concerten. "Marilyn Manson and the spooky kids" traden vaak op en in het begin had Manson last had van nervositeit. Manson deed aan automutilatie op het podium. De groep had op dat moment geen drummer en ze vervingen deze simpelweg door een drummachine. Een manager hoorde over de groep, en hij ging naar een van hun concerten kijken. Hij vond het slecht en dacht dat hij zulke dingen nooit verkocht zou krijgen, maar toch wilde hij het proberen. De enige voorwaarde was dat de jongens een drummer zochten. Zo werd Sara Lee Lucas aangesteld als drummer van de groep. Nu had de groep een manager, maar geen label, en geen enkel label of platenmaatschappij wilde hen een kans geven. 
Door toeval startte Trent Reznor, oprichter van Nine Inch Nails en een kennis van Manson, net op dat moment een eigen label, genaamd "Nothing Records", en hij besloot de band een kans te geven. Dit leidde tot een conflict met Reznors platenmaatschappij, maar Reznor hield voet bij stuk; Manson kwam of hij (Reznor) ging. En de platenmaatschappij kon het zich niet permitteren Nine Inch Nails te verliezen, want deze groep had intussen al een redelijke "sterrenstatus". Dus nu had Marilyn Manson ook een label, en met de nieuwe bassist Jeordie White, alias Twiggy Ramirez, die Gidget Gein verving (wegens zijn drugsverslaving) kon de band beginnen aan haar grote doorbraak. 
En deze kwam er ook, want bijna alle Manson-albums die volgden werden miljoenen keren verkocht. 
Er werden nog heel wat aanpassingen binnen de groep gedaan; Daisy werd uit de groep gezet en vervangen door Zim-Zum, en deze op zijn beurt dan weer door John 5. Daarna verdween ook Twiggy uit de groep en werd vervangen door Tim Skold, die ook het producen van het album The Golden Age of Grotesque op zich nam. Nu werd John 5 eruit gezet. Inmiddels is Twiggy weer terug in de band. 
De relatie met Reznor heeft enige tijd op een laag pitje gestaan, maar is momenteel weer in orde, getuigen het meespelen van Reznor tijdens een aantal live-optredens en het verschijnen van Manson in de Nine Inch Nails-clip "Starfuckers Inc." 
Door zijn imago en teksten, wordt Manson vaak beschuldigd van het aanzetten tot geweld. Toen bleek dat de twee jongens van het Columbine-incident naar Rammstein luisterden, dacht de media dat dit net zoiets was als Marilyn Manson (aangezien ze Rammstein niet kenden), en dat dit de basis zou hebben gevormd voor hun agressie. In de film "Bowling for Columbine" van Michael Moore verschijnt Manson om zijn visie over het geheel te vertellen: Manson ziet zichzelf als boodschapper die laat zien hoe het er in de wereld aan toe gaat en niet als aanzetter tot geweld. De Columbine daders luisterden overigens niet naar Marilyn Manson. 
Manson heeft ondertussen al een "best of"-cd in de rekken liggen, en schreef enkele boeken waaronder een biografie. Verder verkoopt hij ook zijn kunstwerken (schilderijen) en is hij voorlopig nog niet van plan ermee te stoppen. In mei verschijnt het nieuwe album The High End of Low.

Filmografie Marilyn Manson


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: