Filmografie Luk Wyns

Biografie

Luc Caroline Arthur "Luk" Wyns (Schoten, 23 januari 1959) is een Belgisch scenarist, acteur, auteur en regisseur. Hij studeerde in 1981 af aan de Studio Herman Teirlinck. 
 
 
Wyns werd vooral bekend met de Vlaamse sitcom Familie Backeljau (geschreven en gespeeld door Luk Wyns) die liep van 1992 tot 1996 op VTM en sindsdien 11 maal werd heruitgezonden. 
 
Andere series die hij eveneens schreef en/of regisseerde waren te zien op de VRT: "Oei!", "De Wet van Wyns" en "Sterke verhalen". 
 
Hij was hij als acteur te zien in o.a. "Langs de Kade" (VRT) en "Dennis" (VTM), speelde gastrollen in series als "Aspe", "Witse" en "Flikken" en in een hoofdrol in de serie "Matroesjka's" ("Matrioshki"). Wyns vertolkt hier de rol van bendelid en vrouwenhandelaar Eddy Stoefs. Van deze serie werd een tweede reeks uitgebracht. Ook hierin vertolkte hij een hoofdrol. 
 
In 2012 werd Crimi Clowns - een misdaadreeks, geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Luk Wyns - op televisie uitgezonden, aanvankelijk in België, naderhand ook in Nederland. In deze reeks vertolkt Wyns de hoofdrol van "clown Norry". Er werd ook meteen begonnen aan de productie van een tweede seizoen. 
 
 
Wyns trad reeds in de jaren '80 op in Nederland met solovoorstellingen als "Voor en Na" , "Alleen", "Vuil Spel" en "IJstijd". In de jaren '90 brak hij als theatersolist ook door in Vlaanderen. 
 
Zijn theatertrilogie Sterke Verhalen met "Sterke Verhalen KNT" (1999-2000), "Schaamteloze Vertellingen" (2001-2002) en "De Maniak" (2003-2004) werd in 2004 uitgezonden op VTM en er werd een dvd-box van uitgegeven bij Bridge Pictures. 
 
 
Luk Wyns schrijft, regisseert en speelt sinds 1992 de populaire radiospots van doe het zelf-keten Gamma.

Filmografie Luk Wyns


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: