Filmografie Diego Maradona

Biografie

Diego Armando Maradona (Buenos Aires, 30 oktober 1960) is een voormalig Argentijns voetballer. Maradona behoort tot de beste voetballers aller tijden. Op het WK in 1986 was hij dé vedette, dat Argentinië aan de wereldtitel hielp. In zijn carrière won Maradona vele grote prijzen. Maradona werd door Pelé in maart 2004 vermeld in de opgestelde Lijst FIFA 100 beste spelers. Diego Maradona is tevens de vader van voetballer Diego Maradona jr. 
 
Maradona groeide op in een arme familie in Villa Fiorito, een sloppenwijk ten zuiden van Buenos Aires. Op tienjarige leeftijd werd Diego Maradona ontdekt toen hij voetbalde bij Estrella Roja, een club bij hem in de buurt. Hij werd opgenomen in de jeugdopleiding van Argentinos Juniors - de club waar later ook talenten als Fernando Redondo en Juan Román Riquelme vandaan zouden komen. 
 
Maradona won veel wedstrijden met Boca Juniors, FC Barcelona en SSC Napoli in de loop van zijn carrière. In de Wereldbeker van 1986 zorgde hij ervoor dat het Argentijnse nationale elftal zegevierde over West-Duitsland. In de kwartfinale van die wedstijd scoorde Maradona beide goals in de 2-1 overwinning op Engeland. Hierbij tikte hij de eerste bal in de goal met zijn hand, wat later bekend werd als 'de Hand van God'. Maradona beweerde immers dat het God was dat de bal in de goal stuurde via zijn hand. 
 
Maradona is een altijd een felbesproken figuur geweest, zowel voor zijn uitzonderlijke prestaties als voetbalspeler als zijn verslaving aan cocaïne. Na zijn carrière ging het achteruit met zijn gezondheid. Hij nam veel gewicht aan en was verslaafd aan drugs. Na een maagverkleining lukte het hem om te vermageren en hij raakte ook verlost van zijn cocaïneverslaving.

Filmografie Diego Maradona


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: