Filmografie David Lynch

Biografie

David Keith Lynch (Missoula (Montana), 20 januari 1946) is een Amerikaans filmregisseur. 
 
Hij staat bekend als het boegbeeld van de Amerikaanse surrealistische cinema. Lynch staat met name bekend om zijn thrillers waarin hij seks, gewelddadigheid en zwarte humor combineert met stilistische schoonheid en een poging tot technische perfectie. In bijna al zijn films vervormt hij alledaagse elementen uit de Amerikaanse cultuur tot vreemde surrealistische objecten. 
 
Naast het regisseren van films houdt Lynch zich bezig met verschillende nevenactiviteiten. Hij is kunstschilder, striptekenaar, meubelontwerper, hoogleraar op de University of Fine Arts en ambassadeur van transcendente meditatie.

Filmografie David Lynch

Blue Velvet - Politie, Thriller
januari 1986

Blue Velvet

Politie, Thriller Regie: David LynchMet: Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan,...Een hallucinante thriller in een idyllisch Amerikaans stadje. Een afgesneden mensenoor vormt aanleiding voor een weerzinwekkend portret van de perverse schaduwkanten van de menselijke psyche. Een onverslijtbare film noir, mijlpaal in de nachtmerrie-cinema.
Dune - Actie, Science-Fiction

Dune

Actie, Science-Fiction Regie: David LynchHet jaar 10191: het gehele universum is afhankelijk van "spice" dat alleen te vinden is op de droge en afgelegen planeet Arrakis. De bewoners van de planeet zijn in afwachting van hun Verlosser die hen zal helpen in een heilige oorlog tegen het slechte Harkonnen keizerrijk. Verfilming van het... Verder lezen...
The Elephant Man - Drama

The Elephant Man

Drama Regie: David LynchMet: John Hurt & Anthony HopkinsIn de vergaderzaal van het Pathologisch Instituut van Londen stelt de jonge chirurg Frederick Treves aan een groep dokters een gruwelijk uitziend wezen voor. De man is zo misvormd dat hij gedoemd is zijn leven te slijten als kermisattractie. Zijn naam is John Merrick, maar bij de kermisbezoekers... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: