Filmografie Brigitte Bardot

Biografie

Brigitte Bardot, ook wel BB genoemd, is een Frans fotomodel, actrice en zangeres. Als "stoeipoes" wordt ze beschouwd als de belichaming van de seksuele revolutie van de jaren '60. 
 
Bardot, afkomstig uit een gegoed milieu, begon met modellenwerk toen ze 15 jaar oud was. In 1952 was ze voor het eerst te zien op het witte doek in Le Trou Normand. In hetzelfde jaar trouwde ze op 18-jarige leeftijd met regisseur Roger Vadim. Ze scheidde in 1957 van hem en trouwde later met acteur Jacques Charrier (1959-1962), de Duitse miljonair Gunther Sachs (1966-1969) en de Franse, rechtse politicus Bernard d'Ormale (1992-heden). 
Bardot heeft ook beruchte relaties gehad met Serge Gainsbourg (zanger), Sacha Distel en Jean-Louis Trintignant (acteur). 
 
Bardot werd een mythe en een internationaal sekssymbool door de film Et Dieu... créa la femme. Bardot speelt daarna nog in een aantal memorabele films als La Vérité (1960), Le Mépris (1963) en Viva Maria (1965). 
 
In 1967 wordt ze de muze van Serge Gainsbourg en neemt met hem een aantal liedjes op waaraonder enkele van zijn grootste successen Harley Davidson, Bonnie & Clyde en Je t'aime moi non plus. Omdat ze toen getrouwd was met Sachs, vroeg ze hem het nummer niet uit te brengen. Gainsbourg brengt het lied uit met Jane Birkin.  
 
In 1973 brengt ze haar laatste film uit en neemt ze afscheid van de filmwereld. Vanaf dan zet ze zich in als  
dierenrechtenactiviste en richt ze in 1986 de Fondation Brigitte-Bardot op.  
 
DE laatste jaren komt Bardot vooral in de media omwille van haar controversiële en openhartige. Zo werd ze in 2003 voor haar sterke uitspraken tegen de islam, de homogemeenschap en immigranten. In 2008 werd ze nog eens twee keer veroordeeld voor soortgelijke uitspraken. 
 
Ze heeft één kind, Nicolas-Jacques Charrier (geboren in 1960).

Filmografie Brigitte Bardot


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: