Filmografie Axelle Red

Biografie

Axelle Red, pseudoniem van Fabienne Demal, is heel populair in Frankrijk. Haar albums doen het erg goed in de hitparades en ze treedt er dikwijls op voor volle zalen. 
 
Ze is de dochter van Roland Demal, advocaat te Hasselt en actief in de gemeentepolitiek voor de VLD. In Hasselt volgde ze Nederlandstalig onderwijs, maar thuis werd ook Frans gesproken; ze zingt zowel in het Frans als het Nederlands. 
 
Axelle Red volgde al danslessen in haar jeugd. Haar jeugdidool op muzikaal vlak was ABBA. Ze studeerde af als licentiaat in de rechten aan de Vrije Universiteit Brussel en hoewel haar eerste plaatje Little Girls geen groot succes werd, voelde ze zich toch meer aangetrokken tot de passie van haar moeder (een pianiste) dan die van haar vader (advocaat). 
 
Van haar eerste cd, Sans plus attendre (geproduceerd door Wouter Van Belle), gingen er alleen in België 500.000 exemplaren over de toonbank (een record). 
 
Bekende nummers van haar zijn: Sensualité (met dit nummer breekt ze door in Frankrijk), Elle danse seule, Je t'attends, Parce que c'est toi, Manhattan Kaboul (met Renaud), I had a dream / J'ai fait un rêve (met Daan).  
In 1998 zong ze samen met Youssou N'Dour de officiële hymne tijdens de openingsceremonie van de Wereldbeker Voetbal in Parijs. De muziek varieert van jazz tot pianoballades. 
 
In 2005 was zij ook één van de kansmakers op de titel De Grootste Belg, maar haalde de uiteindelijke nominatielijst niet en strandde op nummer 74 van diegenen die net buiten de nominatielijst vielen. 
 
In 2006 werd ze in Frankrijk geridderd. De Franse cultuurminister Renaud Donnedieu de Vabres benoemde haar tot "Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres". Deze belangrijke culturele Franse onderscheiding wordt toegekend aan mensen die zich verdienstelijke hebben gemaakt op het gebied van cultuur. Eerder kregen Arno, David Bowie, Uma Thurman, Lou Reed en Martin Scorsese de onderscheiding. In december 2007 kondigde de Universiteit van Hasselt om Axelle Red de titel van Doctor Honoris Causa toe te kennen omwille van haar sociaal engagement. De titel wordt pas in mei 2008 feitelijk toegekend. 
 
In hetzelfde jaar besliste ze om van Parijs twee jaar haar thuisbasis te maken. 
 
Axelle Red is sinds enkele jaren getrouwd met Filip Vanes en samen hebben ze drie dochters: Janelle (21 januari 1999), Gloria (24 juni 2003) en Billie (15 april 2005). Filip Vanes is de manager van o.a. de bekende popformatie "Hooverphonic".

Filmografie Axelle Red

Ellektra - Drama
oktober 2004

Ellektra

Drama Regie: Rudolf MestdaghMet: Matthias Schoenaerts & Axelle RedIn Ellektra maken we kennis met 7 personages die op het eerste gezicht weinig of niks met mekaar gemeen hebben. Sam is een ex-journaliste, Cosmonaut X een DJ, Anna een concertpianiste, Ludovic een aspirant-piloot, Cynthia een stripteaseuse, Harry zit in de parfumbusiness, en Kid Cabron aan de drugs.... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: