Angelina Jolie

Filmografie Angelina Jolie

Geboortedatum: 01/06/75 (45 jaar)
Meisjesnaam: Angelina Jolie Voight
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Angelina Jolie, geboren als Angelina Jolie Voight (Los Angeles, Californië, 4 juni 1975) is een Amerikaanse actrice die in films als Gia, Gone in 60 Seconds, Girl, Interrupted en Lara Croft: Tomb Raider heeft gespeeld. 
 
De vader van Angelina Jolie is de acteur Jon Voight, bekend door zijn rollen in films als Midnight Cowboy en Coming Home, waar hij een Academy Award mee in de wacht sleepte. Haar moeder was voormalig fotomodel en actrice Marcheline Bertrand, die in 2007 op 56-jarige leeftijd overleed aan eierstokkanker. Haar ouders scheidden toen ze twee jaar oud was. Ze hee Lees de volledige biografie eft een twee jaar oudere broer, James Haven, met wie ze een zeer hechte band heeft. Jolie heeft al een aantal jaar geen persoonlijk contact meer met haar vader. In 2002 liet ze zelfs de familienaam Voight van haar naam verwijderen; sindsdien is Angelina Jolie haar wettelijke naam. 
 
Jolie is twee keer getrouwd geweest: met acteur Jonny Lee Miller (1996-1999) en met acteur Billy Bob Thornton (2000-2003). Ze heeft drie adoptiekinderen: een zoon uit Cambodja, Maddox Chivan, geboren 5 augustus 2001 als Rath Vibol, een zoon uit Vietnam, Pax Thien, geboren 29 november 2003 als Pham Quang Sang, en een dochter uit Ethiopië, Zahara Marley, geboren 8 januari 2005 als Tena Adam of Yemsrach. 
 
Sinds 2005 heeft Jolie een relatie met acteur Brad Pitt. In januari 2006 kondigde Jolie aan dat ze zwanger was van Pitt, en op 27 mei 2006 beviel ze in Namibië via een keizersnede van hun eerste biologische dochter, Shiloh Nouvel Jolie-Pitt. Exclusieve foto's van hun dochter werden verkocht voor de record bedragen van $4,1 miljoen aan het Amerikaanse tijdschrift People en $3,5 miljoen aan het Britse Hello!. De opbrengsten van de foto's gingen naar goede doelen. In 2006 adopteerde Pitt haar kinderen Maddox en Zahara en daarmee veranderde ook hun achternaam in Jolie-Pitt. In maart 2007 adopteerde Jolie de toen drie-en-een-half jaar oude Pax. In 2008 verwachten Jolie en Pitt een tweeling. In april 2008 meldden heel wat kranten dat Pitt Angelina ten huwelijk zou gevraagd hebben. Ze zouden trouwen in juni 2008 op hun verblijf in Santa Barbara. Jolie en Pitt hebben beiden de geruchten nog niet bevestigd.  
 
In augustus 2001 werd Angelina Jolie benoemd tot ambassadeur van de UNHCR, nadat ze voor de organisatie landen als Sierra Leone en Tanzania had bezocht. Jolie kreeg in 2005 het Cambodjaans staatsburgerschap als dank voor haar inzet voor het milieu in het land. Dat was mogelijk dankzij een decreet van koning Norodom Sihamoni. 
 
Hoewel ze voor haar rol in de film Girl, Interrupted uit 1999 de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol won, kreeg Angelina Jolie pas internationale bekendheid bij het grote publiek door haar rol als Lara Croft in de 2001 film Tomb Raider. Tijdens de eerste jaren van haar carrière had Jolie de reputatie van Hollywood "rebel" dankzij haar openheid in interviews aangaande depressie, automutilatie, biseksualiteit en haar voorliefdes voor tatoeages en messen. Dankzij haar werk als ambassadeur van de UNHCR en de adopties van haar kinderen heeft haar imago een metamorfose ondergaan

Filmografie Angelina Jolie

Unbroken

Unbroken

 
januari 2015
Salt - Thriller

Salt

Thriller 
augustus 2010
Wanted - Actie

Wanted

Actie 
juli 2008