Filmografie Alexander McQueen

Geboortedatum: 17/03/69 (50 jaar)
Jongensnaam: Lee Alexander McQueen
 Nationaliteit: Engeland

Biografie

McQueen werd geboren in het East End van Londen en begon al op jonge leeftijd met zijn modeloopbaan. Zijn eerste "slachtoffers" waren zijn drie zussen, voor wie hij allerlei kleding ontwierp. Op zestienjarige leeftijd verliet hij school om zijn talent in praktijk toe te passen. Hij ging als leerling aan de slag bij de bekende Savile Row-kleermakers Anderson and Shepherd en later voor Gieves & Hawkes en de beroemde (theater)kostuummakers Angels and Bermans. McQueen bleek een natuurtalent en kon persoonlijkheden als Michail Gorbatsjov en Charles, prins van Wales tot zijn klanten rekenen.  Lees de volledige biografie br>  
Op twintigjarige leeftijd ging McQueen aan de slag voor Koji Tatsuno en Romeo Gigli. Daarnaast solliciteerde hij bij Londens meest prestigieuze modevakschool, Central Saint Martins College of Art and Design voor een Masters-graad. Hoewel hij geen vooropleiding had, werd Alexander wel toegelaten op basis van zijn sterke portfolio. Hij studeerde af in 1991. 
 
Voordat McQueen zijn eerste winkel opende, had hij al een controversiële reputatie opgebouwd. Zijn succes ontstond mede doordat het publiek geschokt was door zijn onderwerpen. Zo heeft hij o.a. een collectie genaamd "Highland Rape" uitgebracht. McQueen's collecties waren een combinatie van een diepgaande werkervaring, uitgesproken Britse kleermakerswerk, de fijne vakkundigheid van het Franse Haute Couture-atelier en de onberispelijke afwerking van het Italiaanse product. Wat hem zo typisch maakte is het gebruik van contrastelementen zoals fragiliteit en kracht, traditie en moderniteit en veranderlijkheid en strengheid. 
 
McQueen's vakkundigheid viel ook Bernard Arnault op (hoofd van LVMH). Arnault bood de jonge ontwerper een baan aan als hoofdontwerper bij Givenchy. Zo werd McQueen, in 1996, de opvolger van John Galliano bij Givenchy. Hoewel McQueen bij Givenchy wel wat ingetogener werd, verloor hij zijn rebelse streken niet. Dit was dan ook goed te merken in zijn controversiële show van 1998. Bij deze show choqueerde hij het publiek met stunts als autorobots met rondsproeiende verf op witte creaties en het optreden van het dubbel geamputeerde model Aimee Mullins, op ingewikkelde houten benen. McQueen werkte voor Givenchy tot maart 2001. 
 
In december 2000 startte McQueen zijn partnerschap met de Gucci Group, waarbij hij tot Creative Director werd benoemd en 51% van de aandelen in handen kreeg. Het bedrijf groeide en opende winkels in Londen, Milaan en New York. In 2005 werkte McQueen samen met Puma aan een sneakerlijn met zijn naam als merk. 
 
McQueen heeft vele prijzen gewonnen. Zo was hij de jongste designer ooit die de titel British Designer of the Year in ontvangst mocht nemen. Ook heeft hij zowel een CBE toegekend gekregen als de titel International Designer of the Year

Filmografie Alexander McQueen