Filmografie Anthony Daniels

Biografie

Anthony Daniels (Salisbury, 21 februari 1946) is een Engels acteur. Hij is vooral bekend geworden door zijn rol als C-3PO in de zes Star Wars-films. 
 
Al op jonge leeftijd wilde Daniels acteur worden. Op de lagere school was hij voornamelijk geïnteresseerd in het jaarlijkse toneelstuk. In de jaren '50 en '60 van de 20e eeuw werd acteren niet als toekomstvast beroep gezien. Onder invloed van zijn ouders koos hij voor een echte carrière, een rechtenstudie. 
 
Na twee jaar zag Daniels zijn vermoedens bevestigd dat advocaat zijn niets voor hem was en hij brak zijn studie af. Hij ambieerde op dat moment een functie in het hotelwezen, maar ook dit gaf hem niet de bevrediging die hij zocht. Die bevrediging kreeg hij wel van het spelen in een amateurtoneelgezelschap. Op aanraden van een ander lid van het gezelschap ging hij drama studeren. Vooral voor pantomime en stemmentraining had hij goede leraren, iets waar hij later nog goed gebruik van zou maken. 
 
Na het verlaten van zijn opleiding in 1974 won Daniels de prestigieuze Carlton Hobbs BBC Radio Award. Hierdoor kon hij lid worden van de vakbond en werd hij aangenomen bij de BBC radio. 
 
Zijn eerste rol was die van een 65-jarige man in She Stoops to Conquer. Zijn tweede rol die van een veertienjarige jongen in Forget-me-not Lane. Deze rol bracht hem bij het National Theatre of Great Britain waarmee hij zowel in Engeland als daarbuiten optrad. Door een collega kreeg hij bericht dat George Lucas hem wilde zien voor een rol in een sciencefictionfilm die zou worden opgenomen in Engeland. 
 
George Lucas bleek vooral geïnteresseerd in zijn vaardigheden als pantomimespeler. Anthony Daniels was totaal niet geïnteresseerd. Hij had zelfs eens zijn geld teruggevraagd nadat hij de bioscoop was uitgelopen bij 2001: A Space Odyssey. Hij bedankte voor het gesprek zodat niet zijn tijd en die van George Lucas verspild zou zijn. 
 
Min of meer gedwongen door zijn manager ging het gesprek toch door. Het was voornamelijk een schets van het karakter C-3PO dat hij zou moeten gaan spelen in de film, die zijn interesse wekte. Hij zou later zeggen dat de donkere ogen van de robot diep in zijn ziel zouden hebben gekeken. Een dag later werd al begonnen met het aanmeten van het pak en een half jaar later was het pak gereed. 
 
Gezien de vele moeilijkheden bij het filmen van Star Wars: Episode IV: A New Hope, was George Lucas niet in de gelegenheid om Daniels van commentaar te voorzien. Sir Alec Guinness die de rol van Obi-Wan Kenobi had, steunde Daniels. Later zou Lucas maanden bezig zijn met verschillende acteurs uit Hollywood om de stem van het personage C-3PO in te spreken. Uiteindelijk vond hij toch de stem van Anthony Daniels het beste bij het karakter passen en vroeg hem om de stemmen opnieuw in te spreken. 
 
Het succes van de film ging enigszins voorbij aan Daniels. Zelf was hij niet gecharmeerd van het dragen van het oncomfortabele pak en de filmmaatschappij deed er alles aan om de indruk te wekken dat C-3PO een echte robot was. Nadat het draagcomfort van het pak was verbeterd, werkte Daniels mee aan de twee vervolgen: The Empire Strikes Back en Return of the Jedi. 
 
Zijn deelname in The Phantom Menace bestond alleen uit zijn stem. Bij de opnames van de film was het toch handiger als er een echt karakter stond en bij de opnames van Attack of the Clones werd de computer gegenereerde C-3PO dan ook weer vervangen door Daniels in het robotpak. Ook aan Revenge of the Sith werkte Daniels weer mee. Antony Daniels en Kenny Baker (R2-D2) zijn de enige twee acteurs die aan alle Star Wars-films hebben meegewerkt. 
 
Daniels heeft de rol van C-3PO ook buiten Star Wars om nog veel gespeeld. Zo werd hij een vriend van Big Bird (Pino) in de Amerikaanse versie van Sesamstraat, tapdanste hij in The Muppet Show en dirigeerde het Londens Symfonie Orkest. 
 
Hoewel Star Wars een groot deel van zijn acteercarrière heeft uitgemaakt, heeft hij tussendoor in tal van televisieseries en toneelstukken opgetreden.

Filmografie Anthony Daniels

Nieuws over Anthony Daniels

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...
5 films om in de stemming te komen voor seks - Actueel
Actueel

5 films om in de stemming te komen voor seks

We hebben deze lijst van 5 films samengesteld voor de geliefden die dit lezen om jullie in de stemming te brengen. Pak je popcorn en leun tegen elkaar aan, want dit wordt een spannend avontuur. Meer verklappen we niet... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: