Filmografie Marilyn Monroe

Biografie

Marilyn Monroe was een Amerikaanse actrice, zangeres, Hollywoodicoon, cultfiguur en sekssymbool. 
 
Marilyn werd als Norma Jean Baker geboren in arme omstandigheden. Haar geesteszieke moeder stuurde haar naar een pleeggezin waar Marilyn opgevoed werd. Toen ze negen was, werd ze naar een weeshuis gestuurd. Op 16-jarige leeftijd trouwde ze met de 21-jarige James Dougherty. Het huwelijk hield vier jaar stand. Ondertussen werkte Marilyn als model voor badpakken en werd opgemerkt door Hollywood. Marilyn kreeg een paar korte contracten bij een paar filmmaatschappijen en speelde een aantal kleine rollen in onder andere 'The Asphalt Jungle' en 'All About Eve'. Maar met haar volgende films 'Niagara' en 'Gentlemen Prefer Blondes' (werd haar status als sekssymbool gelanceerd.  
 
In januari 1954 trouwde ze met basketballster Joe diMaggio. Na 'There's No Business Like Show Business' etaleert ze in 'The Seven Year Itch' haar komisch talent. In die film is trouwens het meest bekende beeld van Marilyn opgenomen: Marilyn in opwaaiende jurk boven een ventilatierooster.  
 
In oktober 1954 scheidde Marilyn van diMaggio. Met 'Bus Stop' liet Marilyn zien dat ze ook serieuzere rollen aankon. In hetzelfde jaar trouwde ze met toneelschrijver Arthur Miller. Marilyn haar Brits avontuur met Laurence Olivier in haar volgende film 'The Prince and the Showgirl' was echter niet zo succesvol. Ze keerde terug naar de Verenigde Staen en draaide 'Some Like it Hot', een uiterst succesvolle komedie. Ondertussen ging het echter steeds achteruit met de gezondheid van Marilyn. Ze had de gewoonte de laat te verschijnen op de set en zocht haar toevlucht in alcohol en pillen. 
 
In 1961 verscheen de laatse afgewerkte film van Marilyn 'The Misfits'. Op 5 augustus 1962 werd de filmster dood teruggevonden in haar huis. Ze stierf aan een overdosis pillen. Haar dood is vaak het onderwerop geweest van speculaties over een moordaanslag, maar de officiële verklaring luidt 'zelfmoord'.

Filmografie Marilyn Monroe


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: