Anne Hathaway

Filmografie Anne Hathaway

Geboortedatum: 12/11/82 (38 jaar)
Meisjesnaam: Anne Jacqueline Hathaway
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Anne Jacqueline Hathaway (Brooklyn, New York City, 12 november 1982) is een Amerikaanse actrice. Voor haar rol in Rachel Getting Married (2008) werd ze genomineerd voor onder meer een Academy Award voor beste vrouwelijke hoofdrol en een Golden Globe. Meer dan tien andere filmprijzen werden haar daadwerkelijk toegekend, waaronder de National Board of Review Award. 
 
Jeugd 
 
Hathaway verhuisde op haar zesde naar Millburn, New Jersey. Ze is de dochter van advocaat Gerald Thomas Hathaway en toneelactrice Kathleen Ann McCauley. Hathaway is vernoemd naar de vrou Lees de volledige biografie uw van William Shakespeare. Ze heeft een oudere broer Michael en een jongere broer Thomas. Hathaway is van Ierse en Franse afkomst. In haar kindertijd wou Anne Hathaway een non worden, wanneer ze de leeftijd van 15 jaar had bereikt heeft ze besloten om geen non te worden nadat ze teweten was gekomen dat haar oudere broer, Michael, homo was. 
[bewerken]Carrière 
 
Hathaway speelde haar eerste filmrol in het luchtige The Princess Diaries, waarin ze een tiener vertolkt die op een dag ontdekt dat ze een prinses is. Met haar rollen van Allison in Havoc en Lureen Newsome, de vrouw van Jack Twist (Jake Gyllenhaal), in de homoseksuele western Brokeback Mountain, ging ze de serieuzere tour op. In 2007 speelde Hathaway schrijfster Jane Austen in Becoming Jane. Een jaar later oogstte ze omvangrijke erkenning met haar rol als Kym in Rachel Getting Married, waarmee ze bij diverse gelegenheden in de prijzen viel en genomineerd werd voor onder meer een Oscar en een Golden Globe. Haar acteerstijl is vergeleken met die van Audrey Hepburn en Judy Garland. Zelf beschouwd ze Judy Garland als haar favorite actrice en Meryl Streep als haar idool. 
[bewerken]Privéleven 
 
In 2007 sprak Anne Hathaway over haar ervaringen van depressie waarmee ze te kampen had tijdens haar jeugd.Die periode kwam ze te boven zonder gebruik van medicatie. In 2004 kreeg Hathaway een relatie met Italiaanse zakenman Raffaello Follieri. Deze relatie hield vier jaar stand, maar in juni 2008 verbrak Hathaway de relatie. Is heel veel beginnen roken tijdens het filmen van Rachel Getting Married. Ook eet ze vegetarisch. In november 2008 gaf Anne Hathaway toe in een relatie te zijn met acteur Adam Shulman

Filmografie Anne Hathaway

Dark Waters - Actie

Dark Waters

Actie 
februari 2020
The Hustle - Komedie

The Hustle

Komedie 
juli 2019
Rio 2 - Animatie Film

Rio 2

Animatie Film 
april 2014
Bride Wars - Komedie, Romantisch

Bride Wars

Komedie, Romantisch 
februari 2009
Becoming Jane - Drama, Romantisch

Becoming Jane

Drama, Romantisch 
december 2007
Hoodwinked - Animatie Film

Hoodwinked

Animatie Film 
mei 2006