Filmografie Lou Reed

Biografie

Lewis Allen "Lou" Reed (New York, 2 maart 1942) is een Amerikaans musicus en zanger. Hij was samen met John Cale het gezicht van de invloedrijke band The Velvet Underground. Hij was een van de eersten die zongen over onderwerpen als sadomasochisme (Venus in Furs), travestie (Sister Ray) en transseksualiteit (Lady Godiva's Operation). Als gitarist was hij ook erg invloedrijk: hij maakte veel gebruik van distortion en alternatieve stemmingen. 
 
In 1970 nam Reed afscheid van the Velvet Underground en startte hij een solo-carrière. Al in datzelfde jaar scoorde hij zijn grootste single-hit: Walk on the Wild Side, dat later uitgebracht werd op het album Transformer (geproduceerd door David Bowie). Ook met Perfect Day scoorde hij nadien nog een hit. 
 
Sindsdien heeft Reed regelmatig nieuwe albums het licht doen zien. Zijn meest 'beruchte' solo-album is zonder twijfel Metal Machine Music uit 1975; een dubbelalbum gevuld met herhalingen (loops) van gitaar feedback en destijds door velen bestempeld als één van de slechtste albums uit de geschiedenis van de rockmuziek. Achteraf noemen de gitaristen Lee Ranaldo en Thurston Moore van Sonic Youth dit echter één van de meest gewaagde albums aller tijden. 
 
Reed is getrouwd met de Amerikaanse kunstenares Laurie Anderson.

Filmografie Lou Reed


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: