Filmografie Chris Van den Durpel

Biografie

Chris Van den Durpel werd bekend door zijn persiflages op Paul Jambers (Pol Schampers) en Herman Le Compte en zelfbedachte typetjes als Kamiel Spiessens, Jimmy B., Snelle Eddy, Ronny King en Firmin Crets. Daarnaast geniet hij vooral faam als imitator van Bekende Vlamingen en Nederlanders. 
 
Van den Durpel debuteerde op tv als theateragent in het oud jeugdfeuilleton Merlina (1983). Hij presenteerde De Peulschil (een jeugdprogramma), Kwislijn (een telefoonspelletje) en Kapers op de Kust. 
 
Zijn bekendste rol in een jeugdserie was ongetwijfeld "Albinus van Hoplinus" in Interflix (1994). 
 
 
Hij werd pas echt bij het Vlaamse publiek bekend door zijn imitaties in het quizprogramma De Drie Wijzen op TV1. Hij begon daar als straatinterviewer, en voegde gaandeweg meer en meer animatie toe aan zijn presentatie. De eerste imitatie was dokter Herman Le Compte, later kwamen daar Schampers (parodie op Jambers) en Kamiel Spiessens (de zogezegde tuinman van dokter Le Compte) bij. In de talkshow Margriet in 1995 voegde hij daar nog Jimmy B. aan toe waarmee hij in '96 zelfs de Radio 2-zomerhittrofee in de wacht sleepte. Hij kreeg zijn eigen programma Typisch Chris en won een Gouden Oog in de categorie 'Show en Muziek'. Onder de bekende Vlamingen die hij rond die tijd begon te imiteren behoren Sabien Tiels, Bart Peeters en Dirk Frimout. Van den Durpel belandde ook in de hitlijsten met nummers als "T' Isj niet moeilijk, 't isj gemakkelijk" en "Oesje" door Kamiel Spiessens en "Ik ben een vent" en "Macho" door Jimmy B. 
 
Sinds 1 januari 1998 is Chris Van den Durpel als programmamaker exclusief verbonden aan VT4. Hij stak er in de lente van dat jaar van wal met 'Kamiel Vertelt', een serie kindersprookjes gebracht door Kamiel Spiessens. Bijna gelijktijdig liep de 'Jimmy B.-show', waarin Jimmy B. wekelijks drie BV's ontvangt. Tussendoor waren reportages met Paul Schampers te zien, waarin typetjes als Ronny King, Sylvain Van Genechten en Snelle Eddy hun televisiedebuut maakten. 
 
In het najaar van 1998 presenteerde Chris het rond grappige commercials opgebouwde programma 'De Publiciteitsjaren'. Ook de eerste reeks van het humorprogramma Chris en Co begon te lopen. Hierin ligt de klemtoon op de inmiddels ontwikkelde nieuwe typetjes. Verder waren er tal van persiflages op bestaande televisieprogramma's (Blokken, De Jerry Springer-show, Kabouter Plop, Herexamen...) te zien, en doken een aantal volledig nieuwe imitaties voor het eerst op (o.a. Marlène de Wouters, Ingeborg, Ben Crabbé, en Gerty Christoffels). 'Chris en Co' bleef op het scherm tot in het voorjaar van 1999. In die periode bereikte ook Sylvain Van Genechten de hitlijsten met het nummer 'Is 't eten nog nie gereed?', net zoals de vorige singles van Chris goed voor goud. 
 
Voorjaar 2000 volgde een nieuwe reeks van 'De Publiciteitsjaren', waarvoor het typetje 'Bert Beterams' ontwikkeld werd. Ook een eerste reeks van het avontuurlijke spelprogramma Fort Boyard, waarvan Chris samen met Dagmar Liekens de presentatie verzorgde, ziet dan het licht. 
 
De rest van het jaar spendeerde Chris aan de voorbereiding van de nieuwe 'Chris en Co'-reeks, waarvan de eerste aflevering eind september op het scherm kwam. Nieuwe imitaties waren er van prins Laurent, Jan Hoet, Sergio, en Herman Brusselmans, en nog meer dan in het vorige seizoen komt het zwaartepunt op persiflages van bestaande programma's te liggen (o.a. De Mol, Baywatch, Marlène Exclusief, en Man Bijt Hond worden door de Chris & Co-molen gehaald). Een nieuwe serie van 'Fort Boyard' ging van start in het voorjaar van 2001. 
 
In de herfst van 2001 volgde dan de inmiddels derde reeks van 'Chris & Co'. Nieuwe imitaties waren onder meer strafpleiter Piet Van Eeckhaut en filmcriticus Nic Balthazar. Voor het eerst persifleerde hij ook films (onder meer Pulp Fiction, The Silence of the Lambs en When Harry Met Sally). Daarnaast parodiëerde hij ook 'De Babbelbox' uit Man Bijt Hond, 'De Lift' uit Hart van Vlaanderen, en enkele in het oog springende reclamespots. 
 
Tijdens het najaar van 2001 vertolkte hij in de musical Kuifje: De Zonnetempel de helft van het duo 'Janssen en Jansen', en op de VRT liep vanaf september zestien weken lang een 'De Leukste Eeuw-Chris Van den Durpel'-hommage, gepresenteerd door Bart Peeters. De reeks was samengesteld uit zowel VRT- als VT4-materiaal, en tussen de filmpjes door interviewde Peeters o.m. Sylvain Van Genechten, Kamiel Spiessens en Ronny King. 
 
In het voorjaar van 2002 volgde het spelprogramma 'T is maar een spel waarin Chris als Ronny King wekelijks drie collega-BV's verwelkomde. Ze werden in drie spelrondes getest op hun algemene kennis, reactiesnelheid en inschattingsvermogen. De winnaar ontving de "'t Is Maar Een Spel-trofee". Dat najaar was de nieuwe Chris en Co-reeks op het scherm te bewonderen waarin hij enkele leden van de cast van de soap Thuis en Arno imiteerde. 
 
In september 2003 startte er alweer een nieuwe Chris & Co-reeks waarin o.a. nieuwkomer Bo Coolsaet zijn opwachting maakte. Ook Nic Balthazar, La Esterella en MC Joël keerden terug. Opmerkelijke programmapersiflages waren Schampers 10 jaar later (parodie op Paul Jambers gelijknamige programma), De Roze Loper met Jimmy B (parodie op het showbizzprogramma "De Rode Loper") en Idool. 
 
In 2004 had Chris Van den Durpel een liveshow op VT4 waarin hij bekende gasten confronteerde met een typetje. In de eerste aflevering van Chris & Co live ontmoette bijvoorbeeld Jan Hoet zijn typetje. Stand-upcomedian Danny Van Britsom werkt hiervoor mee aan de scenario's. 
 
Van den Durpel was in 2005 ook één van de 500 kansmakers op een nominatie voor de titel van De Grootste Belg, maar strandde uiteindelijk op nr. 199 van diegenen die de lijst niet haalden. 
 
In 2007 kwam Firmin in de zalen, de eerste langspeelfilm met het typetje Firmin Crets. De regie was in handen van Dominique Deruddere en onder meer Jan Decleir en Josse De Pauw speelden mee.

Filmografie Chris Van den Durpel

Marina - Drama
november 2013

Marina

Drama Regie: Stijn ConinxMet: Matteo Simoni, Chris Van den Durpel, Ludo Hellinx,...Italië 1948. De 10-jarige Rocco groeit op in een prachtig maar arm bergdorpje in Calabrië, tot zijn vader Salvatore op een dag beslist om op zoek te gaan naar een betere toekomst voor zijn gezin. Hij vertrekt naar het beloofde land, België, om daar op korte tijd veel geld te verdienen in de... Verder lezen...
Bolt - Komedie, Animatie Film
februari 2009

Bolt

Komedie, Animatie Film Regie: Chris WilliamsVoor super-hond BOLT, is iedere dag gevuld met actie, spanning en avontuur tenminste totdat de camera's stoppen met draaien. Want wanneer de held van de gelijknamige en zeer populaire TV serie Bolt per ongeluk van de set in Hollywood midden in New York City terecht komt, begint pas echt zijn... Verder lezen...
Firmin - Komedie
februari 2007

Firmin

Komedie Regie: Dominique DeruddereMet: Chris Van den Durpel, Jan Decleir,...Ex-bokser Firmin Crets woont in een bescheiden rijhuisje en is een fan van "Geen wonder dat ik ween" van Paul Severs. Het liedje van Severs heeft een speciale betekenis voor Firmin, omdat het hem herinnert aan zijn verloren liefde Germaine. Germaine en Firmin hadden jaren geleden, in 1979, een... Verder lezen...
Robots - Animatie Film
maart 2005

Robots

Animatie Film Regie: Chris WedgeRobot Rodney Copperbottom is een geboren uitvinder, maar heeft het gevoel weg te kwijnen in de ouderwetse omgeving waar hij woont, ver weg van de grote stad. Hij werkt in een restaurant, samen met zijn vader die vaatwasser is ... letterlijk dan: je opent zijn romp en plaatst de borden erin. Maar... Verder lezen...
Haaiensnaaier - Animatie Film
oktober 2004

Haaiensnaaier

Animatie Film Regie: Bibo Bergeron, Vicky Jenson, Rob LettermanOscar is een breedsprakig visje met gigantische ambities. Zijn zoveelste leugen maakt van hem, tegen allle verwachtingen in, even een grote held. Aanvankelijk geloven de andere vissen zijn heldhaftig verhaal en wordt Oscar met glorie en rijkdom overgoten. Maar als de waarheid aan het licht, komt... Verder lezen...

Nieuws over Chris Van den Durpel

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...
Ontdek nu de nieuwe trailer en poster voor 'Inside Out 2' - Actueel
Actueel

Ontdek nu de nieuwe trailer en poster voor 'Inside Out 2'

Ontdek nu de nieuwe trailer en poster voor Disney en Pixars nieuwe bioscooprelease "Inside Out 2", die nieuwe emoties verwelkomt in het hoofd van tiener Riley. Samen met Plezier (met in de originele versie de stem van Amy Poehler), Woede (stem van Lewis Black), Verdriet (stem van Phyllis Smith),... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: