Filmografie Xavier Dolan

Biografie

Xavier Dolan (Montreal, 20 maart 1989), is een Canadese acteur en regisseur, zoon van Geneviève Dolan en Manuel Tadros. Hij speelde reeds als kindacteur in films als J'en suis!, Le Marchand de sable en La Forteresse suspendue en de televisieserie Omertà, la loi du silence. Dolan gooide internationaal hoge ogen met zijn debuut als regisseur J'ai tué ma mère, hiermee won hij drie prijzen op het Filmfestival van Cannes van 2009. De film werd aan meer dan 20 landen verkocht. 
 
Na J'ai tué ma mère regisseerde hij een tweede film, Les amours imaginaires, die hij privaat financierde. De film werd met een staande ovatie onthaald op het Filmfestival van Cannes van 2010 en won de hoofdprijs van de officiële competitie op het Sydney Film Festival. 
 
Dolans derde film, getiteld Laurence Anyways, verscheen in 2012 in Nederlandse bioscopen. 
 
Dolan is homoseksueel en beschreef J'ai tué ma mère als semi-autobiografisch

Filmografie Xavier Dolan

Matthias et Maxime - Drama
februari 2020

Matthias et Maxime

Drama Regie: Xavier DolanMet: Xavier Dolan, Harris Dickinson, Anne DorvalTwee jeugdvrienden geven elkaar een zoen in het kader van een amateur-kortfilm. Deze onvoorziene kus veroorzaakt er een terugkerende twijfel die de mannen confronteert met hun eigen voorkeuren, het evenwicht binnen hun sociale cirkel in vraag stelt, zelfs hun eigen bestaan.
Mommy
oktober 2014

Mommy

 Regie: Xavier DolanMet: Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon,...Diane, een alleenstaande moeder, probeert haar onrustige puberzoon weer op de rails te krijgen. Steve kan heel lief en zacht zijn maar op het andere moment uiterst druk en soms zelfs gewelddadig. Diane kan Steve's stemmingen maar moeilijk onder controle krijgen. Een nieuwe vriendschap met een... Verder lezen...
Tom à la Ferme
april 2014

Tom à la Ferme

 Regie: Xavier DolanMet: Xavier Dolan, Pierre-Yves Cardinal, Lise RoyTOM A LA FERME is een psychologische thriller en gaat over Tom (Xavier Dolan), een jonge reclameontwerper, die naar het platteland reist voor de begrafenis van zijn geliefde. Eenmaal aangekomen blijkt dat niemand weet wie hij is of wat zijn relatie met de overledene was. Tom wordt meegesleurd in... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: