Filmografie Jeanne Moreau

Biografie

Jeanne Moreau (Parijs, 23 januari 1928) is een Frans actrice, voornamelijk bekend door haar rollen in de films Les Amants en Jules et Jim. 
 
Jeanne Moreau werd in 1928 geboren in Parijs, Frankrijk. Haar vader was de eigenaar van een bar in de Montmartre, haar moeder een Britse danseres. Aan het Conservatoire van Parijs volgde ze toneellessen, waarna ze in 1948 haar toneeldebuut maakte op het theaterfestival van Avignon. Hierna werd ze uitgenodigd om lid te worden van het zeer prestigieuze Comédie-Française. Ze was toen twintig jaar, de jongste persoon die vast lid werd van dit Franse theatergezelschap. 
 
Moreau speelde vervolgens in verscheidene B-films. Filmmakers vonden haar echter niet fotogeniek genoeg om een groot filmster te worden, vermoedelijk vanwege haar weigering make-up te gebruiken. De Franse filmregisseur Louis Malle zag in haar daarentegen een groot talent en regisseerde haar grote doorbraak, de film Ascenseur pour l'échafaud uit 1957 (ook bekend onder de Engelse titels Elevator to the Gallows en Frantic). 
Malle en Moreau kregen een kortstondige relatie. Het jaar daarop regisseerde Malle haar voor het succesvolle, maar controversiële Les Amants, een sensuele film over een verveelde huisvrouw die een buitenechtelijke relatie aangaat met een vreemdeling. Onder andere vanwege een beruchte naaktscène kwam de film met moeite door de Amerikaanse censuur. 
 
Dankzij deze twee films werd ze beschouwd als een van de belangrijkste actrices van de Franse Nouvelle Vague. In 1961 was ze te zien in haar internationaal meest succesvolle film, Jules et Jim van François Truffaut. Met hem maakte ze in 1968 een tweede film, La mariée était on noir (The Bride Wore Black). Gedurende de jaren zestig speelde ze in nog meer films van grote regisseurs, waaronder Michelangelo Antonioni (La Notte, 1961), Luis Buñuel (Le Journal d'une Femme de Chambre, 1964) en verscheidene films van Orson Welles. 
 
Vanaf de jaren zestig tot de jaren negentig speelde ze in diverse films, waarbij ze grote Hollywoodprojecten vaak afwees, ten gunste van Europese producties. Zo was ze te zien in Les Valseuses van Bertrand Blier (1974) en La Femme Nikita van Luc Besson (1990). Toch was ze ook in enkele Amerikaanse films te zien. In 1976 nam ze haar regie-debuut op, Lumière, gevolgd door L'Adolescente uit 1979. 
Van 1977 tot 1979 is ze getrouwd geweest met William Friedkin, voornamelijk bekend als de regisseur van The Exorcist. 
 
Jeanne Moreau trad tweemaal op als voorzitter van de jury van het Filmfestival van Cannes, in 1975 en 1995.

Filmografie Jeanne Moreau

Disengagement - Drama
juni 2008

Disengagement

Drama Regie: Amos GitaiMet: Juliette Binoche, Liron Levo, Jeanne MoreauNa de dood van haar vader in 2005 komt Ana weer in contact met Uli, haar Israëlische halfbroer die haar komt opzoeken in Frankrijk. Ze besluit terug te keren naar Israël om op zoek te gaan naar haar dochter die ze bij de geboorte 20 jaar geleden heeft opgegeven. Ter plaatse worden Ana en Uli... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: