Infos

Speelduur: 100 minuten
Land : Frankrijk (2007)

 Synopsis

In den beginne was er een idee van drie regisseurs: ze wilden een film maken over werkweigeraars. Een lang proces wordt ingezet, en een eerste film is het voorproefje op wat moet volgen. "Attention Danger travail" was een enthousiast pamflet over de deserteurs van het salariaat. En vandaag, eindelijk, is er "Volem rien foutre al pais", dat in maart in Frankrijk in de zalen uitgebracht wordt. 
De regisseurs stellen zich niet tevreden met enkel een kritisch discours over gesalarieerd werk of werkideologie. Hoewel een brandend portret van het patronaat en de politieke wereld sterk aanwezig is, gaat het bovenal over besluitvaardige mannen en vrouwen die de regels van de "markt" niet meer willen volgen. Neen, hier geen depressieve werklozen die voor de beeldbuis hangen, maar strijders tegen het heersende economische systeem die expliciet uitleggen waarom en hoe ze zich ontplooien buiten de arbeidsmarkt, met weinig middelen maar met veel tijd. Een vraagstelling die je zelden op het scherm ziet: indien de motieven om vervreemdend werk te weigeren individueel zijn, kan je er dan ook een collectieve claim uithalen? 
Pierre Carles, Christophe Coello en Stéphane Goxe ontmoetten mensen die collectief zoeken naar manieren om anders te leven, om zich te autonomiseren, te leven buiten het geijkte consumptiepatroon. Wat ze uitdrukken voor de camera is niets minder dan de wil om hier en nu hun leven in handen te nemen zonder te wachten op een hypothetische toekomst zoals theoretische artikels of straataffiches die verkondigen.

 Meningen

 Mening van de pers

Meer bekijken...

 Mening van bloggers

Meer bekijken...

 Andere films nu in de bioscoop...

The First Omen - Horror
1
10 april 2024

The First Omen

Horror Regie: Arkasha StevensonWanneer een jonge Amerikaanse vrouw naar Rome wordt gestuurd om een leven van dienstbaarheid aan de kerk te beginnen, treft ze daar een duisternis die haar doet twijfelen aan haar geloof en ontdekt ze een angstaanjagende samenzwering die hoopt de geboorte van het kwaad zelve te realiseren.
Civil War - Oorlogfilm
8
17 april 2024

Civil War

Oorlogfilm Regie: Alex GarlandMet: Wagner Moura, Kirsten Dunst, Jesse Plemons,...'Civil War' is een spectaculaire actiefilm over een uitgebroken burgeroorlog in de Verenigde Staten, waarbij het hele land op de rand van totale instorting staat en in chaos verkeert. Tijdens deze heftige situatie wordt een groep moedige journalisten gevolgd bij het vertellen van - waarschijnlijk -... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: