Infos

Geregisseerd door : Jeff Feuerzeig
Speelduur: 110 minuten
Land : Verenigde Staten (2004)

 Synopsis

Jeff Feuerzeig is de maker van een film over "Half Japanese" (de underground cultgroep van Jad & Dave Fair) enkele jaren geleden. Ondertussen verzamelde hij ook bijna tien jaar lang allerlei geluids- en videodocumenten om een documentaire te maken over die andere geniale Amerikaanse muzikant, beeldend kunstenaar en cultfiguur, Daniel Johnston over wie nogal wat legendes de ronde doen. In deze film kom je er meer over te weten. Zonder voyeurisme volgen we van dichtbij het ontroerende parcours van Daniel Johnston die enkele jaren geleden een memorabel concert in Nova speelde. 
Johnston groeide op in een ultra-christelijke familie. Reeds als kind draaide hij super 8-filmpjes en was hij een verwoed tekenaar. Op de middelbare school bestonden zijn wapenfeiten eerder uit tekeningen en collages dan uit wiskundige kennis. In die periode begon hij ook aan zijn eerste slaapkameropnamen. Wat later is er de ontmoeting met zijn grote liefde Laurie. Een onmogelijke liefde, die zijn voornaamste muze wordt. Langzaam maar zeker komt Johnstons labiliteit bovendrijven: op gegeven moment wordt hij opgenomen in een psychiatrische kliniek - hij is manisch-depressief - en voert hij zijn strijd tegen de duivel, die eerst en vooral een innerlijke duivel is. Deze strijd wordt magnifiek geuit in de muziek en tekeningen van deze artiest die soms in het gekkenhuis vertoeft, dan weer op stap gaat met de Newyorkse vrienden Sonic Youth, af en toe opmerkelijk gedreven concerten geeft, en zelfs op MTV verschijnt. 
De film slaagt er grandioos in om een indrukwekkend aantal getuigenissen van familie en kennissen samen te brengen. Een film voor zowel neofieten als fans omdat "The Devil and Daniel Johnston" verder kijkt dan louter muzikale feiten en discografie. De regisseur brengt aangrijpend de wisselwerking tussen artistieke ontwikkeling en mentale ziekte in beeld, en de invloed ervan op de intieme kring. Onmogelijk om onberoerd te blijven bij de getuigenissen van de ouders die het beste met hem voorhebben... . Ga zeker ook eens kijken naar de expo van zijn tekeningen in "Art on marge" in Brussel vanaf midden juni.

 Meningen

 Mening van de pers

Meer bekijken...

 Mening van bloggers

Meer bekijken...

 Andere films nu in de bioscoop...

C'è ancora domani - Komedie
2
20 maart 2024

C'è ancora domani

Komedie Regie: Paola CortellesiMet: Paola Cortellesi,...Delia en Ivano wonen met hun kinderen en Ivano's ziekelijke vader in een souterrain woning in een typisch Romeins hofje. Het is 1946 en Rome balanceert tussen de roes over de bevrijding en de tekortkomingen van de afgelopen oorlogsjaren. Delia berust in haar traditionele rol van echtgenote en... Verder lezen...
Immaculate - Horror
3
20 maart 2024

Immaculate

Horror Regie: Michael MohanMet: Sydney Sweeney, Simona Tabasco, Álvaro MorteNa een bijna-doodervaring vertrekt de Amerikaanse Cecilia (Sydney Sweeney) naar een klooster in Italië om haar leven aan God te wijden. Wanneer ze op wonderbaarlijke wijze zwanger raakt, wordt ze beschouwd als de nieuwe heilige maagd Maria. Naarmate er angstaanjagende gebeurtenissen in het klooster... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: