Chinese Zodiac: Jackie Chan neemt afscheid van Asian Hawk - Review Cinema

   - 

De beroemde avonturier-schattenjager - en soms ook dief - Asian Hawk schiet terug in actie, na Mister Dynamite, uitgekomen in 1986, en Operation Condor 5 jaar later (de twee eerste luiken van de trilogie Armour of God). 

Hij gaat op zoek naar 12 bronzen hoofden, die de sterrentekens voorstellen, en overal ter wereld verspreid zijn in musea, veilingzalen en privécollecties van mensen met weinig scrupules. Dit onschatbaar erfgoed werd lang geleden ontvreemd door de koloniale troepen die "op doortocht" waren in China, zoals dat gebeurde met tal van andere kunstcollecties. Om deze kostbare beelden terug te vinden, moet Asian Hawk opnieuw het gevaar opzoeken in de vier uiteinden van de wereld. Wat hij zoals altijd doet met veel zin voor humor en waarbij hij geen risico's schuwt.

Het is een vreemde langspeelfilm, meer nostalgisch dan explosief. Jackie Chan zet zoals altijd verschillende petten op (regisseur, scenarioschrijver, acteur, stuntman...) en aarzelt niet om boodschappen van vrede en samenhorigheid te verkondigen, en van mogelijke vergevingsgezindheid tussen volkeren ondanks de historische vetes ten gevolge van de koloniale gewelddaden die overal ter wereld zijn gepleegd. Het is behoorlijk naïef en direct, maar uiteindelijk ook oprecht en ontroerend.

Naast dit humanistische aspect "vertraagt" Chan het ritme enigszins, om zich te sparen. Het moet gezegd dat deze acteur alle mogelijke risico's heeft genomen en zich tal van keren heeft verwond, en toch blijft hij zijn lichaam op de proef stellen. Maar nu hij 60 jaar is, heeft hij besloten om het wat kalmer aan te doen. Chinese Zodiac is dus in zekere zin ook een afscheid van zijn levensstijl vol risico's en van het personage van Asian Hawk.

Chinese Zodiac is niet de beste Jackie Chan, maar ongetwijfeld een film die hij met hart en ziel heeft gemaakt, en dat kan hij als de beste! Wat de extra's betreft: een making of van 57 minuten maakt het plaatje compleet.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...
Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...
Chinese Zodiac

Chinese Zodiac

Actie, Komedie, Avontuur  Regie: Jackie Chan Met: Jackie Chan, Oliver Platt, Qi Shu, Daniel Wu,... ...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: