Deux Jours, Une Nuit: derde palm - Bespreking Cinema

   - 

Van de gebroeders Dardenne moet je geen komedies, westerns en andere genrefilms verwachten. Ze werken nu eenmaal binnen hun niche. Maar ze doen dat fantastisch en binnen die niche weten ze altijd weer wat nieuw te vinden.

De premisse van Deux jours, une nuit is bijna belachelijk simpel en de regie ziet er evident uit. Maar niets is minder waar. De gebroeders zijn gefocust en gaan – om het wat oneerbiedig te zeggen – als panters op hun doel af. Daardoor voelt de queeste van Sandra bijna aan als een thriller.

Je krijgt net genoeg informatie en het hoofdpersonage wordt nooit een zielige trut, waardoor je meeleeft en wil, neen eist, dat ze haar job mag behouden. Daarnaast groeit je walging voor het perverse beleid van de baas en zijn hulpje dat je niet anders kan dan te supporteren voor de ‘nobody’ die er psychisch onderdoor dreigt te gaan. Maar de Dardennes schilderen op geen enkel moment een zwartwitportret. Alles blijft genuanceerd en dus zeer geloofwaardig.

Tijdens dit schrijven hebben de gebroeders nog geen derde Gouden Palm binnen. Maar voor deze film verdienen ze die. En als ze hem niet krijgen, mag Marion Cottillard de prijs voor de beste actrice krijgen. Want de Dardennes hebben haar tot een fenomenale vertolking gegidst.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...
Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...
Deux Jours, Une Nuit

Deux Jours, Une Nuit

Drama  Regie: Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne Met: Marion Cotillard, Olivier Gourmet, Catherine Salée Sandra, met de hulp van haar man, heeft slechts één weekend om haar collega's op te zoeken en hen ervan te overtuigen om hun premie te weigeren zodat zij haar werk kan behouden.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: