Lust and devotie in 'Meteora' - Bespreking Cinema

   - 

De kloosters op de zandsteenformaties van Meteora in het midden van Griekenland zijn dankbare filmlocaties. Zo’n 30 jaar geleden waren ze zelfs de ideale decors voor een groots duel tussen James Bond en de aanhangers van Kristatos (‘For your Eyes only’).

Maar in ‘Meteora’ van de jonge Griek Spiros Stathoulopoulos worden de kloosters en de hoge rotsen voor iets anders gebruikt dan spektakel. Het decor is de visuele outing van één betekenislaag in de love story tussen een monnik en een non die door een diepe afgrond van mekaar gescheiden zijn. Terry Jones of Terry Gilliam hadden met dit verhaal beslist leuke dingen kunnen doen, maar Stathoulopoulos weet het geheel afstandelijk en sereen te houden.

Wanneer de monnik en de non hun hormonen niet meer kunnen bedwingen tijdens een picinic blijft ‘Meteora’ respect tonen voor de personages en wordt het gegeven (passie en lust versus devotie) nooit belachelijk. Een extra touch komt van de animatiefragmenten in Byzantijnese iconenkunststijl die het verhaal én de aanpak van de regisseur nog meer in een historisch-kunstzinnige context plaatsen.

Symboliek en symmetrie zijn dan ook de artistieke sleutels van deze film over een revolutionair moment in het geestelijk leven van de Meteora-monniken.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Meteora

Meteora

Romantisch  Regie: Spiros Stathoulopoulos Met: Theo Alexander & Tamila Koulieva-Karantinaki In het bergachtige gebied van centraal Griekenland liggen de kloosters van Meteora, bovenop op hoge steentoppen en ver weg van zowel hemel als aarde. De jonge monnik Theodoros en non Urania hebben hun leven toegewijd aan de strikte rituelen en levensstijl van hun gemeente. Maar de twee jonge mensen... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: