Elser: Ode aan de bijna-held - Bespreking Cinema

 

Ingaan tegen de massa vergt altijd veel moed. Als die massa een land vol nazi-sympathisanten is, ben je per definitie een held. Het is onmogelijk om te overschatten wat Georg Elser precies gedaan heeft in 1939.

Heel Duitsland liep toen op een wolk, gedragen door de successen van het Derde Rijk. Hitler had het land uitgebreid met Oostenrijk en Sudetenland, het Duitse leger was onstuitbaar, de economie snorde als een Zwitsers horloge en het zelfvertrouwen kon niet kapot.

En toch wist Georg Elser, een simpele arbeider, dat er stront aan de knikker was. Als niemand snel ingreep, zou het gruwelijk fout lopen. Dus begon hij aan een gewaagd plan: een bomaanslag op Adolf Hitler en de rest van de nazi-top. Hoe dat afgelopen is, hoef ik u niet uit te leggen, maar dat is ook niet wat telt in deze film. Regisseur Oliver Hirschbiegel — bekend van dat andere Hitlerdrama Der Untergang — probeert in de eerste plaats duidelijk te maken wat voor figuur die Elser was, en dat is op zich boeiend genoeg.

Omdat het portret zo authentiek overkomt en omdat hoofdacteur Christian Friedel moeiteloos de sympathie van het publiek wint, zit je op de duur toch te duimen voor de goeie afloop. Vergeefs, helaas.



 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Drie redenen waarom 'Dune: Part Two' beter is dan 'Part One' - Actueel
Actueel

Drie redenen waarom 'Dune: Part Two' beter is dan 'Part One'

Dune: Part Two verovert al enkele weken wereldwijd de cinemazalen. De nieuwste creatie van Denis Villeneuve is een pure streling voor het oog én oor door de prachtige weidse woenstijnshots en de toepasselijke, verrijkende soundtrack gecomponeerd door Hans Zimmer. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: