Cemetery of Splendour: speels, dromerig en politiek - Bespreking Cinema

 

Wie de Gouden Palm van de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, onverteerbaar vond, zal verrast zijn door zijn veel toegankelijkere nieuwe film.

Cemetery of Spendour behandelt opnieuw de favoriete thema’s van de regisseur: slapen, dromen, de recente en verre geschiedenis van Thailand, heden en verleden die zich vermengen, het conflict tussen stad en platteland en de invloed van buitenlanders. Maar de narratief is minder hermetisch en de droge humor nog meer relativerend. Het meest interessant is de metafoor van het centrale gegeven: soldaten die om een of andere onderbewuste reden in een semicomateuze toestand belanden. Daardoor is Cemetery of Splendour ook een zeer politieke film geworden. Misschien kan je hem als Weerasethakuls meest politieke film omschrijven, wanneer je rekening houdt met de vrij recente staatsgreep in Thailand.

Maar de prent blijft ver van kommer en kwel, en drijft gezapig voort op het ritme van een speelse, maar rustige droom. We zijn hier uiteraard wel ver van de surrealistische droomcinema van David Lynch. Waarmee toch duidelijk wordt bewezen hoe persoonlijk dromen wel zijn.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...
Cemetery of Splendour

Cemetery of Splendour

Drama  Regie: Apichatpong Weerasethakul Met: Jenjira Pongpas, Banlop Lomnoi,... Een eenzame verpleegster geeft zich in een dorpje langs de Mekong rivier op als vrijwilliger om te zorgen voor 27 soldaten die lijden aan een onverklaarbare slaapziekte met vreemde hallucinaties. In het bijzonder ontfermt ze zich over Itta, die geen enkel familielid op bezoek krijgt.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: