Eisenstein in Guanajuato: meer Greenaway dan Eisenstein - Bespreking Cinema

   - 

Peter Greenaway is nooit weggeweest, maar het publiek heeft hem in de jaren 90 verlaten omdat zijn werk wat te hermetisch werd. Het heeft ook te maken met de verkleutering van de cinema en het publiek.

Maar het feit dat Eisenstein in Guanajuato in de bioscopen speelt, kan je ergens als een comeback beschouwen. Dat net deze film de zalen haalt, heeft te maken met het feit dat deze eigenzinnige Eisenstein-biopic een van de meer toegankelijke films van Greenaway is. In de zin dat er een verhaal met een duidelijk begin,midden en einde wordt verteld. Maar dat betekent niet dat je ongeschoold naar de bios moet hollen. Kunstkenner Greenaway eist van zijn publiek dat het aan zelfstudie doet. Zo moet je toch een beetje op de hoogte zijn van het avontuur van de Russische regisseur Sergei Eisenstein in Mexico waar hij poogde een film te maken. Greenaway is evenwel niet geïnteresseerd in een historische constructie en dus krijg je een heel aparte Eisenstein te zien. De maker van Drowning by Numbers dipt Eisenstein en de Mexico-periode in zijn kijk op grote kunst. Daarbij komt schilderkunst, seks, naakt, geweld en komedie kijken.

Te nemen of te laten. En er zullen zeker mensen zijn die even zullen slikken wanneer Sergei rond de 60ste minuut, na zijn ontmaagding, een vlag in zijn achterwerk krijgt.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Eisenstein in Guanajuato

Eisenstein in Guanajuato

Biografie, Komedie  Regie: Peter Greenaway Met: Elmer Bäck, Luis Alberti, Maya Zapata Na zijn succes in de Sovjet-Unie en teleurstellingen in Hollywood reist de grote Sovjet regisseur Sergei Eisenstein naar Mexico om een film te maken. Tijdens de opnames van ¡Que viva México! raakt Eisenstein onder invloed van de Mexicaanse cultuur geïntrigeerd door de dood en herontdekt zijn... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: