Difret : de terechtstelling van tradities - Bespreking Cinema

   - 
Difret : de moed van de vrouwen

Het respect voor de vrouwenrechten blijft, in de meeste delen van de wereld, een groot probleem. Het waargebeurde verhaal van Hirut is in deze context een stichten voorbeeld : de jonge vrouw van 14 jaar, slachtoffer van een rituele ontvoering, heeft haar kandidaat verkrachter vermoord.

De Ethiopische regisseur Zresenay Berhane baseert zich hier op een waargebeurd feit en brengt hierdoor het statuut van de vrouw in zijn lang onder de loep. Maar in de plaats van zich meer te focussen op het individuele drama van Hirut verkiest hij hier een meer subtiele aanpak : Hij vermenigvuldigt de verschillende standpunten ten opzichte van het drama (de familie van de jonge vrouw, de familie en de vrienden van het « slachtoffer », de politie, het traditionele gerechtshof, de vertegenwoordigers van de Staat, …) en plaatst deze in hun sociale en traditionele context. Uiteindelijk is Difret niet echt het proces van Hirut, maar eerder een sociale autopsie van een maatschappij die zich ontwikkeld aan twee snelheden (steden/landelijk gebied), doorspekt van tradities waaraan de « moderne » Justitie nog niet aan wenst of durft te ontsnappen.

Desalniettemin wordt er doorheen het lot van dit tienermeisje een aangrijpend portret vertoond van deze vrouwen, dubbele slachtoffers van het gerechtssysteem, die zich opnieuw zullen moeten opbouwen in een samenleving die hen weigert.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Difret

Difret

Drama  Regie: Zeresenay Mehari Met: Meron Getnet, Tizita Hagere, Rahel Teshome Al sinds mensenheugenis is de 'telefa' een geaccepteerde traditie op het Ethiopische platteland - huwelijk door ontvoering. Maar niet elke vrouw legt zich daar bij neer. Mehari vertelt het verhaal van zo'n vrouw. De 14-jarige Hirut is op weg van school naar huis als ze ontvoerd wordt door zeven... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: