Citizenfour: Kafka revisited - Bespreking Cinema

   - 

In de VS wil men Snowden nog altijd opknopen voor wat hij gedaan heeft. Maar de documentaire Citizenfour van Laura Poitras kan voor leken een ander licht werpen op zijn acties. De film draait eigenlijk rond een lang gesprek met Snowden.

En eigenlijk weten we min of meer al wat hij gezegd heeft. Maar het is in feite wat er gebeurt tijdens de pauzes dat de film nog sterker maken. Want die details versterken het gevoel van complete paranoia. Op een bepaald moment gaat het brandalarm af, maar niemand van de aanwezigen in de hotelkamer van Snowden is er zeker van dat dit een 'gewoon' brandalarm is. De spanning is om te snijden en als toeschouwer begin je zoals Snowden te geloven dat de CIA of wie dan ook een streek wil uithalen. Maar dan blijkt alles loos alarm. Of toch niet? Een feit is dat Snowden oude Kafka terug uit de kast heeft gehaald en bewijst dat privacy niet meer bestaat. We worden constant gesurveilleerd, bespioneerd en aan controle onderworpen. We hebben uiteraard die macht gegeven aan een systeem dat zoiets toelaat.

Maar zoals alle systemen dult het systeem geen tegenstand of inbreuken of verzet. Citizenfour is alleen al omwille van het thrillerelement een heel belangrijke film geworden, een die we allemaal zouden moeten zien. 

 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Citizenfour

Citizenfour

Documentaire  Regie: Laura Poitras Met: Edward Snowden, Glenn Greenwald, Laura Poitras Citizenfour is het Oscarwinnende, derde deel van Laura Poitras' trilogie over het Amerika van na 11 september. Poitras was al een paar jaar met de film bezig toen ze in januari 2013 gecodeerde e-mails ontving van een anonieme bron, citizen four, de man die later bekend werd als Edward Snowden. Een... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: