A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence: Zweedse humor met een sippe lip - Bespreking Cinema

   - 

Hoe moet je een film van Roy Andersson omschrijven? Eenvoudig is het niet. De 72-jarige Zweed maakt sketchfilms maar je kunt ze geen echte komedies noemen.

Hij verdiept zich in de existentiële bekommernissen van de menselijke soort maar hij maakt geen loodzware cinema. Zijn lijkbleke personages hebben voortdurend een diep trieste en afgeleefde blik in de ogen maar er zit ook hoop in de verhalen. En een titel als A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence spreekt natuurlijk op zich ook al boekdelen.

‘Het laatste deel van een trilogie over wat het betekent om een mens te zijn,’ staat na het eerste tafereel van de film te lezen. Daarna volgen drie ontmoetingen met de dood, te beginnen met een man die stomweg een hartaanval krijgt terwijl hij een fles probeert te openen. Later zegt een van die trieste figuren met een zielig stemmetje: “We zitten in de entertainmentbusiness.

We willen mensen doen lachen.” En tussendoor weerklinkt een amechtig walsmelodietje dat je evenveel zin geeft om te huilen als om te lachen. Het werk van Roy Andersson balanceert voortdurend op die grens.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...
A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence

  Regie: Roy Andersson Met: Holger Andersson, Nils Westblom, Viktor Gyllenberg Een wonderlijke mozaïekvertelling die verschillende verhaallijnen volgt. Centraal staan twee melancholieke, naar liefde snakkende verkopers van feestartikelen. Hoewel ze beiden in een bedroevend depressieve staat verkeren, is hun grote drijfveer dat ze hun klanten vrolijk willen maken. Vanuit hun... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: