Foxcatcher : dat laatste gevecht ! - Bespreking Cinema

   - 

De gebroeders Mark en Dave Schultz delen veel meer dan dezelfde familienaam : beide hebben ze een gouden medaille behaald op de Olympische Spelen, in de categorie Grieks-Romeins worstelen. Ze houden van elkaar, maar onder dat laagje gevoeligheid gaat er toch enige wrok schuil… Inderdaad, Mark gaat gebukt onder het "syndroom van het kleine broertje", al hij zijn leven vertoeft hij in de shaduw van zijn oudere broer.

Mark zal altijd "maar" de tweede zijn. En dat weegt door, elke dag wat meer, onafgebroken.

Wanneer de rijke exentriekeling John du Pont Mark contacteert om een team op te richten en te leiden, in het vooruitzicht van de komende Olympische Spelen (1988) die zich zullen afspelen in Seoul, grijpt Mark deze kans met beide handen… vooral omdat deze activiteit, die tevens dik beloond zal worden, gevoerd moet worden in het luxueuze landhuis van du Pont.

Al snel ontwikkelt er zich een band tussen Mark en John, die van verloren zoon / substitutie-vader… maar de introspectieve kwellingen van deze laatste gaan langzamerhand verder ontwikkelen tot waanzin.

« Geïnspireerd op waargebeurde feiten »… het is maar zelden dat deze woorden zo’n impact hebben. Foxcatcher vertegenwoordigt de top als het op dramatische cinema aankomt, al te makkelijke effecten worden vermeden, subtiliteit (of een zeer goed acteerspel) wordt verkozen boven expliciete beelden. Het hier voorgestelde traject is pijnlijk, tragisch en innemend.

Steve Carell gooit hier alles uit de kast, hij is briljant en wordt in zijn prestaties opgevolgd door Channing Tatum en Mark Ruffalo, die beiden getuigen van een intense gevoeligheid. Nog een krachttoer van deze film : de verschillende kijkniveaus, van de meest verhalende tot de meest politieke.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...
Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...
Foxcatcher

Foxcatcher

Drama  Regie: Bennett Miller Met: Channing Tatum, Mark Ruffalo, Steve Carell Foxcatcher vertelt het aangrijpende, waargebeurde verhaal van twee Olympische worstelkampioenen, de broers Mark Schultz (Channing Tatum) en Dave Schultz (Mark Ruffalo). John Du Pont heeft zijn zinnen gezet op het trainen van de broers, maar als Dave niet naar zijn landgoed wil verhuizen, is het de... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: