Turist: op de man af - Bespreking Cinema

   - 

Goeie satire zegt waar het op staat, prikt waar het pijn doet en neemt geen gijzelaars. Dat geldt zeker ook voor Turist, een film die er op het eerste gezicht nochtans niet uitziet als een komedie. Regisseur Ruben Östlund heeft dan ook zijn eigen signatuur ontwikkeld, een gestileerde vertelstijl die tamelijk afstandelijk aanvoelt maar waar je ook je ogen niet van kan afhouden.

In Turist, zijn beste film tot op heden, vindt hij bovendien het ideale onderwerp. Het Zweedse gezin dat hier een paar dagen komt skiën in de Franse Alpen oogt bijzonder herkenbaar, alsof het uit een modeblad is gestapt. Onder dat schijnbaar perfect oppervlak sluimeren echter allerlei spanningen. Die etterbuil barst open wanneer vader Tomas op een bepaald moment in een oncontroleerbare reflex zijn ware aard laat zien. Plots kan Tomas geen kant meer uit en begint hij zich te gedragen als een dier in het nauw. En hoe meer hij zich verweert, hoe zieliger het wordt.

Östlund lacht zijn personages nooit uit, maar het is duidelijk dat hij zijn publiek een strenge en niets verbloemende spiegel wil voorhouden.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...
Turist

Turist

Drama  Regie: Ruben Östlund Met: Lisa Loven Kongsli, Johannes Kuhnke,... Een schijnbaar perfect gezinnetje is naar de Franse Alpen afgereisd voor een welverdiende skivakantie. Tijdens een lunch worden ze overvallen door een heuse lawine die alles op zijn kop zet. Ze komen er fysiek ongeschonden uit, maar in de nasleep blijkt het evenwicht en de dynamiek binnen het gezin... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: