Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance): Riggan Le Fou - Bespreking Cinema

   - 

Bijna had je gedacht dat de Mexicaanse cineast Iñárritu zijn vroegere scenarist Guillermo Arriaga nodig had om zijn talent maximaal te laten openbloeien. Want zijn eerste solofilm Biutiful bleek een fors geacteerde, maar een op dramatisch vlak monotone tragedie.

Maar zijn tweede soloprent Birdman is een bijzondere film die a) veel humor, b) cinematografische hoogstandjes, c) een complexe gelaagheid d) geweldige vertolkingen en e) een enorme aantrekkelijkheid bevat.

Birdman laat commercie en kunst, film en theater, realiteit en fictie en waarheid en leugen botsen en uiteindelijk versmelten via de studie van een onzekere has-been die Raymond Carver naar Broadway brengt. Riggan Thomson, een onsterfelijke vertolking van Michael Keaton, is als een Don Quichote met een duivelse Sancho Panza aan zijn zijde, maar ook een artistieke Norman Bates die liever zijn moeder zou willen zijn dan zijn onzekere zelf. Dat hij realiteit en fictie begint te mixen komt ook tot uiting in de stijl van de film. De prent lijkt in één lang shot te zijn opgenomen, maar in navolging van Rope zijn de cuts onzichtbaar gemaakt.

Wat we dus aanvoelen als een Ophulsiaanse realiteit is een Hitchcockiaanse leugen. Waardoor Birdman – de generiek laat daar geen twijfel over bestaan – ook een lichtjes Godardiaanse fabel is. Moet je zien!

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Birdman

Birdman

Komedie  Regie: Alejandro González Iñárritu Met: Emma Stone, Edward Norton, Naomi Watts Birdman vertelt het verhaal van acteur Riggan Thomson (Michael Keaton). Ooit wereldberoemd door zijn rol als een iconische superheld, nu worstelt hij met een toneelstuk op Broadway. In de aanloop naar de première gaat hij de strijd aan met zijn ego en probeert hij zijn familie, zijn carrière en... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: