Kreuzweg: zo tragisch dat het grappig wordt - Bespreking Cinema

   - 

De Duitse cineast Dietrich Brüggemann lijkt het lijden van Maria aanvankelijk bloedserieus op te vatten. Maar het religieus fanatisme van Maria en vooral van de moeder is zo extreem, zonder karikaturaal te zijn, dat de hele situatie op bepaalde momenten lachwekkend wordt.

Want gezond verstand komt bij de twee belangrijkste personages totaal niet aan te pas. Uiteraard is Maria het slachtoffer van een moeder die haar fundamentalistische visie als een leeuwin verdedigt en rijp is voor een psychiatrische instelling. Je zou willen dat de rest van de wereld ingrijpt, maar vanaf het begin besef je dat dat niet zal gebeuren. Het regieconcept (14 sequenceshots vanuit een vast camerastandpunt in navolging van de kruiswegstaties) en de structuur die de vorm van een neerwaardse spiraal heeft beklemtonen het fatalisme van de film. De afstandelijkheid die ontspruit uit vorm, structuur en acteren maakt echter wel dat je Kreuzweg zonder een moment van vals melodrama bekijkt. En waardoor de tragedie van Maria vreemd genoeg des te aangrijpender wordt.

Zelden was een voorspelbare film zo spannend. Het finale shot zorgt voor de enige (bedoelde) verrassing; een shot waarin Brüggemann duidelijk maakt wat hij nu juist over religie, fundamentalisme en de menselijke natuur denkt.

 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Kreuzweg

Kreuzweg

Drama  Regie: Dietrich Brüggemann Met: Lae van Acken, Franziska Weisz, Florian Stetter De 14 jarige Maria komt uit een streng katholiek gezin. Ze neemt haar geloof zeer serieus en het is een belangrijk onderdeel van haar persoonlijkheid. Ze wordt beheerst door de beginselen die haar familie, met name haar rigide moeder, en de priester haar hebben bijgebracht. Het grote verschil... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: