Joss Whedon: een carrière in de rollercoaster - Dossier Cinema

   - 
Laat ons hopen dat "The Avengers: Age of Ultron", voorzien voor 2015, de lat opnieuw hoog legt. Maar in afwachting kunt u genieten van "Much Ado About Nothing", dat in de bioscoop te zien is vanaf woensdag 29 januari.

Joss Whedon werd geboren in 1964 in New-York in een familie van scenaristen. Zijn grootvader John werkte aan series in de jaren ’50 (The Donna Reed Show, Leave It to Beaver) en gaf het beroep vervolgens door aan zijn zoon Tom Whedon, die hem aflost tijdens de jaren ’70 en ’80 (The Dick Cavett Show). Joss neemt op zijn beurt de fakkel over wanneer hij in Los Angeles aankomt.

Joss Whedon werkt in het begin aan sitcoms als Roseanne of Parenthood.  In 1992 komt de overslag: Joss Whedon schrijft het scenario (jammer genoeg afgezwakt zonder zijn goedkeuring) van de filmversie van Buffy, the Vampire Slayer… en het is echt geen hoogvlieger.

Laat ons hopen dat "The Avengers: Age of Ultron", voorzien voor 2015, de lat opnieuw wat hoger legt. In afwachting kunt u genieten van "Much Ado About Nothing", in de bioscoop nu woensdag 29 januari. 

Na een periode van script doctor (verbeteraar van scenario’s), of van collectief schrijven, met name voor Toy Story, waagt hij zich aan Alien, the resurrection. Opnieuw, net als bij Buffy, stelt het resultaat op het scherm hem ontzettend teleur. Hij moet zijn weg vinden.

Hij ontwikkelt dan met een immens en verdiend succes de wereld van Buffy, en verovert de tv-schermen in 1997. Zes seizoenen later, vergezeld van een afgeleide serie (Angel, vijf seizoenen), heeft Buffy de wereld van tv-series voorgoed veranderd. Het eerste seizoen is misschien nog wat povertjes en lachwekkend, maar de volgende seizoenen winnen aan maturiteit, en worden van jaar tot jaar harder, tot de grote, verbluffende finale. Een echt feest!

Zodra dit universum is ingeblikt, probeert Whedon een nieuwe serie te lanceren, een soort van interessante mengeling van western, vrijbuiterij en sciencefiction, geïnspireerd op de Amerikaanse Burgeroorlog: Firefly. Fox geeft deze vreemde mengeling geen enkele kans om het publiek te bekoren en behandelt dit “product” dat het niet begrijpt zonder enige logica: de afleveringen worden niet in de juiste volgorde getoond, de serie wordt ruw onderbroken…

Nochtans zijn de fans er wel degelijk en Firefly wordt onmiddellijk een cultserie. Het uitstekende Serenity, gefilmd met weinig middelen, komt uit in de bioscoop, zonder veel succes.

We gaan voorbij aan de anekdotische en middelmatige Dr. Horrible's Sing-Along Blog (een internetserie) en aan Dollhouse met de onuitstaanbare Eliza Dushku.

Terwijl J.J. Abrams, eveneens scenarist en televisieman, de lievelingsgeek wordt van Hollywood en alle cinemadeuren voor hem opengaan (Mission Impossible 3)… lijkt het wel of Whedon uit de gratie valt. Maar dat is alleen maar om daarna beter te scoren!

Hij komt met volle kracht terug dankzij de superhelden: hij levert een bescheiden bijdrage aan Thor en Captain America (als niet-betaalde consultant), lanceert een schitterende Avengers, en  pakt als klap op de vuurpijl uit met een geniale kleine horrorproductie, die hij zowel produceert als schrijft: Cabin in the Woods.

De lopende serie Agents of S.H.I.E.L.D, waarvan hij de medebedenker is, is minder briljant, en komt slap en loom over.

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...
Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: