Paradies: Liebe - Bespreking Cinema

 
Oostenrijks galfilmer Ulrich Seidl houdt niet van subtiliteit. Het brein achter morele oplawaaien als 'Hundstage' en 'Import/Export' begint zijn zoveelste genadeloze ontleding van de 'condition humaine' met een kanjer van een spiegelmoment. Hoofdactrice Margarete Tiesel aanschouwt immers hoe een groepje mentaal gehandicapten elkaar in botsauto's op een kermis 'te lijf' gaan. Niet veel later verschuift het gebeuren naar het Afrikaanse continent. De protagoniste wil zich daar eens stevig laten verwennen. In plaats van geluk en genot vindt ze echter ergernis en eenzaamheid. Het zwarte koopwaar dat zich aanbiedt op het aan haar hotel gelegen strand is duidelijk alleen maar op geld uit. Bovendien geeft het 'vleesje' dat ze uitkiest op geen enkel vlak voldoening. Seidl zet dit verhaal met zijn gekende documentaire stijl in beeld. Op geen enkel moment heb je het gevoel dat je naar een constructie zit te kijken. De lang aangehouden shots maken de bedenkelijke gebeurtenissen des te confronterender. Vreemd genoeg laat zijn afstandelijke aanpak de ruimte aan de kijker om zelf een mening te vormen over wat zich op het witte doek afspeelt. Enige minpunt: Seidl weet - zoals gewoonlijk - van geen ophouden, waardoor de film naar het einde toe aan trefzekerheid moet inboeten.
 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

John Malkovich komt bij de Fantastic Four! - Actueel
Actueel

John Malkovich komt bij de Fantastic Four!

John Malkovich is de laatste acteur die meedoet aan de Fantastic Four van Marvel Studios, zo heeft The Hollywood Reporter bevestigd. Details over de personages worden tot nu toe geheim gehouden. Verder lezen...
Paradies: Liebe

Paradies: Liebe

Documentaire  Regie: Ulrich Seidl Met: Maria Hofstätter, Margarete Tiesel, Inge Maux De 50-jarige Teresa (Margarethe Tiesel) werkt op de röntgenafdeling van een ziekenhuis. Zij heeft een jaar geleden in Kenia een jonge man leren kennen en is verliefd op hem geworden. Tijdens haar vakantie komt ze er achter dat hij, een moslim, in Mombasa woont en met een andere vrouw getrouwd is.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: