Greta Gerwig brengt Quentin Tarantino bijna tot tranen met emotioneel eerbetoon - Actueel Cinema

   - 

De Amerikaanse actrice en regisseuse Greta Gerwig heeft op het openingsgala van het Palm Springs International Film festival Quentin Tarantino tot bijna tranen toe ontroerd met een eerbetoon van zes minuten. Dat schijft de Amerikaanse entertainmentsite Indie Wire vandaag. Tarantino kreeg op het festival, dat bekend staat als een soort barometer voor de Oscars, de Prijs van de Regisseur van het Jaar. 

Het was Greta Gerwig die Quentin Tarantino in Palm Springs de Director of the Year-trofee overhandigde. In haar speech vooraf had Gerwig, lange tijd een van de muzes van Noah Baumbach en de gelauwerde regisseuse van "Lady Bird", het over de diepe impact die de filmmaker op haar leven heeft gehad. Zo gaf ze aan dat ze als kind verlangd gestaard had naar een videotheekkopie van "Pulp Fiction", de reden waarom ze haar regiedebuut "Little Women" op film draaide in plaats van digitaal, een knipoog naar Tarantino's eigen voorkeur voor de kwaliteit van 35mm-film. "Quentin Tarantino maakt films alsof films de wereld kunnen redden", zei ze. "Films kunnen Hitler doden, slaven bevrijden en Sharon Tate nog een zomer langer laten leven ... hij maakt films alsof de films zelf levensbelangrijk zijn, alsof ze zowel een hogere als populistische kunstvorm zijn - ze zijn ze allebei. Ze vertellen de meest diepgaande waarheden tot de grootste menigte en het gebeurt met zo een bravoure dat iedereen in positieve zin collectief veranderd wordt door die filmervaring."

Toen Quentin Tarantino, nadat hij geluisterd had naar de oprechte, zes minuten durende introductiespeech van Gerwig, de trofee op het podium in handen nam, zei de regisseur dat hij het moeilijk had om zijn tranen te bedwingen. "Ze zei letterlijk over mij hoe ik me alleen maar kan voorstellen dat iemand ooit over mij zou kunnen praten in mijn wildste bezeten dromen", aldus Tarantino in zijn dankwoord. "Dank je. Ik bedoel, mijn god, heel erg bedankt. Ik maak wel eens een grapje, in de zin van wanneer mensen over mij gaan praten, dat ik hen zeg dat ze over mij moeten praten alsof ik dood ben. En dat doen ze nooit. En jij wel!"

Tarantino, die werd bekroond voor "Once Upon a Time... in Hollywood", was een van de twaalf gelauwerde gasten op het openingsgala van het festival. Andere Hollywoodpersoonlijkheden die op het gala, dat bijgewoond werd door ongeveer 2.500 gasten, in de bloemetjes gezet werden, waren onder andere Joaquin Phoenix voor zijn rol in "Joker", Jennifer Lopez voor haar vertolking in "Hustlers", Charlize Theron voor haar performance in "Bombshell", Adam Driver voor zijn aandeel in "Marriage Story" en regisseur Martin Scorsese voor "The Irishman".

Het Palm Springs International Film festival geldt meer en meer als een soort graadmeter voor de Oscars. Vorig jaar sleepten tien van de elf geëerde gasten van het festival een Oscarnominatie in de wacht. Zes van hen namen uiteindelijk ook het felbegeerde beeldje mee naar huis. (Belga / Belga)

© Shutterstock

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

Jeff Bridges keert terug voor 'Tron: Ares - Actueel
Actueel

Jeff Bridges keert terug voor 'Tron: Ares

De 74-jarige acteur vertelde de Film Comment podcast (via The Playlist) dat hij te zien zal zijn in 'Tron: Ares', de derde film in de sci-fi franchise die hij begon met 'Tron' in 1982 en vervolgde met 'Tron: Legacy' in 2010. Verder lezen...
Gérard Depardieu vrijgelaten uit politiecel - Actueel
Actueel

Gérard Depardieu vrijgelaten uit politiecel

De Franse acteur Gérard Depardieu, die sinds maandagochtend in hechtenis zat in het kader van beschuldigingen van aanranding, is vrijgelaten uit de politiecel. Dat heeft zijn advocaat gezegd aan verslaggevers. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: