Belgica genomineerd voor Franse persprijs - Actueel Cinema

   - 

De film Belgica, van de hand van regisseur Felix Van Groeningen, is genomineerd voor de 'Lumières', de filmprijzen die elk jaar in Parijs worden uitgereikt door de internationale filmpers. Dat heeft het Vlaams Audivisueel Fonds (VAF) zopas bekendgemaakt. Belgica is een van de zes genomineerden in de categroie 'Film Francophone'. De prijzen worden op 30 januari uitgereikt in de Franse hoofdstad.

 Belgica vertelt het verhaal van twee broers (vertolkt door Stef Aerts en Tom Vermeir) die hun café in Gent zien uitgroeien tot dé hotspot van het nachtleven, maar zichzelf daarbij dreigen te verliezen in het succes. De film won eerder al de prijs voor beste regie op het prestigieuze Sundance Film Festival in de Verenigde Staten. Met 'La fille inconnue' van de gebroeders Dardenne en 'Les premiers, les derniers' van Bouli Lanners zijn nog twee Belgische films genomineerd in dezelfde categorie als Belgica. Beide films zijn een coproductie met Vlaanderen. Tot slot maakt 'Diamant Noir', nog een coproductie met Vlaanderen, kans op de awards voor beste debuut en beste mannelijke belofte, voor de vertolking van acteur Niels Schneider.

De Lumières worden uitgereikt door een honderdtal internationale filmjournalisten. De Franse persprijzen staan hoog aangeschreven en worden gezien als een mogelijke graadmeter voor de Césars, het Franse equivalent van de Amerikaanse Oscars, die in februari worden uitgereikt. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: