Wellicht de beste ongekende uitvinding voor mannen - Actueel Cinema

   - 

Wat hebben we als mannen toch veel te danken aan onze wijze voorouders. Want in het bestaan van de mensheid zijn er al zó veel briljante uitvindingen gedaan waar we anno 2016 van mogen genieten. Elektriciteit, scheermesjes, auto’s, mobiele telefoons; we vinden ze tegenwoordig zelfs de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog; van een van meest gebruikte uitvindingen door mannen, heeft bijna niemand ooit gehoord.

Wereldwijde revolutie
In 1883, drie jaar voordat Karl Benz de allereerste automobiel introduceerde, was er een wetenschapper die werkte als gistexpert in het Carlsberg laboratorium in Denemarken. Deze Emil C. Hansen werkte hard aan een oplossing voor ‘slecht bier’. In die tijd werden veel bierdrinkers namelijk ernstig ziek door de zogeheten bierziekte. Vermoed werd dat dit kwam door een bacteriële infectie, maar Emil C. Hansen ontdekte dat het ook kwam door besmetting met wilde gist. Hansen wist één enkele gistcel te isoleren en daarmee een zuivere gistcultuur te kweken. Deze uitvinding, genaamd ‘Carlsberg ondergist nr. 1’ heeft het bierbrouwproces wereldwijd drastisch veranderd, waardoor wij nu allemaal onbezorgd lekker bier kunnen drinken. Eureka!

Internationaal erkend
De heren van Carlsberg zagen in dat het maatschappelijke belang erg groot was en gaven de pure gist gratis weg aan andere bierbrouwers in de hele wereld. Vandaag de dag stammen de meeste pilsbieren wereldwijd, zelfs van de grootste, internationale merken, nog steeds af van die ontdekking van zuivere gist.

Proef het zelf
Het allereerste bier met dit originele gezuiverde gist is onlangs gevonden in de kelders van Carlsberg, en opnieuw heeft de Deense biergigant zijn wetenschappers aan het werk gezet met het Rebrew Project. Met een levend staal gist van het oude biertje is nu op traditionele wijze dat kwaliteitsbier herbrouwen in een gelimiteerde hoeveelheid. Wil je het zelf proeven? Dat kan! Want de komende periode is het tijdelijk ook in België verkrijgbaar.  

 

 

Met de steun van Carlsberg. 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: