Gezien op Film Fest Gent 2016: Agonie, The Light Between The Oceans, Le Secret de la Chambre Noir - Actueel Cinema

   - 

Agonie *** : Wantrouwig Wenen

De film begint met de aankondiging dat op een bepaalde dag een 24-jarige Weense studente in stukjes werd teruggevonden. Men weet nog steeds niet waarom de dader dit heeft gedaan. De debuutfilm van jonge Oostenrijkse regisseur David Clay Diaz portretteert twee jonge twintigers die beiden met zichzelf in de knoop liggen. Wie van de twee vermoordde zijn vriendin? Onzekere Alex probeert, deels onder druk van zijn vader, zijn spieren te kweken in de boksles; test vriendschaps (en seksualiteits-) grenzen af en rapt vuilgebekt over zijn ex-vriendin terwijl Christian, de andere jongen van de film, zijn cursus zit te blokken in zijn kamer waar hij de omgevingsgeluiden maar niet kan stilhouden en een meisje leert kennen op de universiteit, maar haar allerlei dingen over zijn privéleven verzwijgt. De twee verhalen kruisen nooit en door deze narratieve inventiviteit heeft Diaz zelfs een nominatie op het filmfestival van Berlijn in de wacht kunnen slepen.  

Heel mooie, rustige beelden à la Michael Haneke en zeer creatieve invalshoeken à la Xavier Dolan. Een interessante karakterstudie over twee jongens in triestige (gezins)situaties, maar de verhaallijnen lopen zodanig uit elkaar dat bepaalde handelingen van de twee soms wat fronsen op je hoofd laten verschijnen.

Let wel: slechtste datefilm ooit. Kijk dan best naar The Light Between Oceans.

 

The Light Between Oceans ***: Schuldige Schoonzoon

Sterk verhaal met twee topacteurs Alicia Vikander (Ex Machina) en Michael Fassbender (Prometheus). Dit celebritykoppel speelt man en vrouw ten tijde van na Wereldoorlog I. Tom overleefde de oorlog en probeert dit boven te komen door de job van vuurtorenwachter aan te nemen. Hij komt in contact met Isabel en samen proberen ze een gezin te stichten. Isabel kan echter haar kinderwens niet volbrengen en kampt met twee miskramen. Op een dag vinden ze een baby en ze voeden het kind op zonder dit te melden aan het vasteland. Later komen ze de moeder van ‘hun’ kind tegen. Tom zit met enorme schuldgevoelens.

Alles past perfect in het plaatje: het eiland Janus waar de vuurtoren zich bevindt, de isolatie van het koppel, het verdriet van de weduwe op het vasteland… De chemie tussen Tom en Isabel wordt heel passievol in beeld gebracht en geeft je de nodige voldoening. De regisseur Derek Cianfrance, die aanwezig was bij de vertoning, vertelde ons over hoe hij zijn acteurs heeft overtuigd om de set vijf weken lang als verblijfplaats in te ruilen. Het verhaal is sterk, en is de verfilming van het gelijknamig boek van M.L. Stedman, maar het is op zich niet baanbrekend. Toch een aangename film, met lieve romantiek, wat drama & goed acteerwerk.

 

Le Secret de la Chambre Noire ***1/2 : Mysterieuze Mania

De eerste Franstalige film van Japanse regisseur Kiyoshi Kurosawa speelt zich af in een vervallen villa in de Parijse banlieue. Jean wordt aangenomen als de assistent-fotograaf van Stéphane, een kunstenaar/fotograaf en weduwnaar die nog met levensechte daguerrotypes werkt. Marie, diens dochter, speelt model en moet soms wel meer dan 2 uur stokstil blijven staan voor haar vaders gigantische camera. Jean en Marie krijgen een hechte band en proberen zich los te wikkelen van de gekheid van Stéphane, die denkt dat zijn overleden vrouw op wraak gezind is en nog rondspookt in hun huis. Jean is vastberaden om Stéphane ervan te overtuigen zijn landgoed te verkopen om er dan zelf een percentje van te vorderen. Alle personages lijken het verschil tussen werkelijkheid en fictie niet meer te kunnen onderscheiden. Voor de kijker wordt het op de duur ook ingewikkeld. Wat is echt? Wie is echt?

Dit spookverhaal heeft zowel klassieke spannende knipperlicht-momenten als een vervreemdende karakteropbouw van de personages. Een mooie combinatie voor een mysterieuze thriller die je helemaal meeneemt in een beklijvend verhaal over liefde, rouw en krankzinnigheid. 

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...
5 films om in de stemming te komen voor seks - Actueel
Actueel

5 films om in de stemming te komen voor seks

We hebben deze lijst van 5 films samengesteld voor de geliefden die dit lezen om jullie in de stemming te brengen. Pak je popcorn en leun tegen elkaar aan, want dit wordt een spannend avontuur. Meer verklappen we niet... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: